Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PESME, PREVODI I PRIKAZI DŽONIJA ŠTULIĆA

Fanovi Azre i Džonija Štulića konačno će saznati čime se bavi otkada ih je napustio – u 12 knjiga!

Nekadašnji vođa kultne zagrebacke grupe „Azra“ i rok pesnik Branimir Džoni Štulić pripremio je čak
12 novih knjiga,
navodi njegov izdavač nedeljnik Vreme.

Među novim naslovima Štulića, koji se pre više od 15 godina uglavnom povukao iz sveta muzike, a potpuno od javnog života i živi povučeno u Holandiji, na www.vreme.com se navodi zbirka Štulićevih sećanja i osvrta „Smijurijada“, kao prošireno izdanje pre nekoliko godina objavljene knjige poezije „Smijurija u mjerama“.

Novo lice velikog balkanskog trubadura, otkriće se kroz njegove prevode : „Kali Juga“ je zbirka prepeva kineskih, sumerskih, egipatskih, starogrčkih i drugih antičkih spevova, u koju je Štulić uključio Homerske himne, antologiju helenskog pesništva, „Bhagavad Gitu“, prvo pevanje „Mahabharate“, životopis Vasilija II iz „Hronika“ Konstantina Psela, „O upravljanju“ Konstantina Porfirogenita i „Ljetopis popa Dukljanina“.

Štulić je pripremio i prepeve Homerove „Ilijade“ i „Odiseje“, viđenja Herodotove „Istorija“, Tukididove „Istorije peloponeskog rata“, Ksenofontove „Helenske istorije“ i „Ustava Atenjana i Lakademonjana“.

Autor jugoslovenskih rok klasika „Balkan“, „A šta da radim“ i „Lijepe žene prolaze kroz grad“, sastavio je „prema svim dostupnim antičkim izvorima“ svoj životopis Aleksandra Velikog Aleksandrijada“.

„Vreme“ najavljuje Štulićevo viđenje „Epa o Argonautima“, „Trijadu“ koja se sastoji od „Knjige puta i vrline“ Lao Cea i „Smijurije od puta“ DŽena Luana i Empedoklovih spisa i fragmenata, kao i „Govorili
su o DŽoniju“
„poučan izbor novinskih tekstova o ‘Azri’ i Štuliću u jugoslovenskoj štampi od 1977. godine naovamo“.

A, muzika? Ima i muzike, uz poeziju.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *