Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DOMAĆI PISCI U SVETU „FLAŠA GORDONA“

Na predstojećem Beokonu (konvencija ljubitelja fantastike, od 30. januara do 1. februara) u Domu omladine Beograda biće objavljena nova zbirka priča Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ koja će doneti dela domaćih pisaca sa različitim viđenjima univerzuma čuvenog stripa Flaša Gordona. Definitivno je reč o delu koje će zanimati poklonike stripa, ali i one koji vole ovakve fantastične „izlete“ koji će nam, izgleda, sve češće stizati od domaćih autora.

Za one nestrpljive, sajt posvećen fantastičnoj književnosti Art Anima (www.art-anima.com) prvih dana nove godine je pripremio dve priče inspirisane ovim strip junakom iz pera Vase Pavkovića („Flaš, Dejl, Zarkov“) i Gorana Skrobonje („Još jedno veče sa Džerijem“). Pored ove dve priče naći će se još dvanaest dela domaćih autora, mada konačan spisak i dalje nije zaključen, te je moguće da, kada zbirka bude objavljena na Beokonu, bude i nekih dodatnih iznenađenja. Sajt Art Anima će i narednih nedelja predstavljati priče iz predstojeće zbirke – po jednu svakog vikenda.

U zbirci će biti i eseji Ilije Bakića („Flaš Gordon, univerzalni heroj u novim avanturama“ i „Novi prilozi za biografiju Flaša Gordona“), pisca i kritičara koji je 2004. pozvao domaće autore da napišu priče o Flašu Gordonu. Tada je šest priča objavljeno u zrenjaninskoj Ulaznici, ali do izdavanja planirane zbirke nije došlo. Ono što se privodi kraju, kada je rečo samoj zbirci – i što će postaje zaštitni znak izdanja „Lazara Komarčića“, jesu ilustracije domaćih crtača, koji su ukrasili i prošlogodišnju zbirku erotske fantastike „Ugrzi strasti“.

Zastupljena i jedna dama

U zbirci o Flašu Gordonu čitaćete uglavnom priče pisaca, ali je delom „Mongo“ zastupljena i jedna dama, autorke Tamare Lujak. Pored nje, i pomenutih priča Vase Pavkovića i Gorana Skrobonje, u zbirci će biti i dela:: „Oh, zašto je samo Dejl tako kasno pošla u supermarket“ (Đorđe Pisarev), „Munje i gromovi“ (Darko Tuševljaković), „Oslobađanje“ (Vladimir Lazović), „Slučaj Flaša Gordona – post festum“ (Ilija Bakić), „Poslednje putovanje A. M.“ (Dušan Belča), „Kineski kikiriki i srpska šljivovica“ (Boban Knežević), „Mars u opoziciji“ (Tihomir Jovanović), „Imperatorov brk“ (Oto Oltvanji), „Dan slobode“ (Petar Petrović), „Zeleni kukuruzi“ (Pavle Zelić) i „Dale Arden u Palači smrti“ (Aleksandar Žiljak).

Izvor: Danas V.T.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *