Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PENU NAGRADA UDRUŽENJA KRITIČARA

Šon Pen (Sean Penn) je za ulogu u filmu „Milk“, o prvom američkom političaru koji nije krio da je homoseksualac, dobio nagradu za glavnu ulogu Nacionalnog udruženja filmskih kritičara, javile su svetske agencije.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Sali Hokins (Sally Hawkins) za ostvarenje „Happy-Go-Lucky“.

Udruženje je za najbolji film 2008. proglasilo „Waltz With Bashir“ što je iznenađenje jer se više od 20 raznih drugih kružoka filmskih kritičara opredeljivalo uglavnom za ostvarenja „Slumdog Millionaire“, „Milk“ i „Voli“.

„Waltz With Bashir“, sećanje izraelskog režisera Arija Folmana na godine koje je proveo kao vojnik tokom rata sa Libanom, je animirani dokumentarac.

Autor je kombinovao intervjue, snove i sećanja, ali sve u animiranoj formi.

Film „Happy-Go-Lucky“ o nepopravivo optimističnoj učiteljici u severnom Londonu doneo je i nagrade za režiju i scenario Majku Liju (Mike Leigh), i nagradu za najbolju epizodu Ediju Marsanu (Eddie).

Nagrada za najbolju žensku epizodu dodeljena je Hani Šiguli (Hanna Schygulla) za ulogu u ostvarenju „The Edge of Heaven“, dok je priča o smelom prelasku preko žice zategnute između kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku 1974, nagrađena u kategoriji dokumentaraca.

Nacionalno udruženje filmskih kritičara okuplja 63 kritičara vodećih listova iz Los Anđelesa, Bostona, Njujorka, Čikaga, kao i Tajma (Time), Njuzvika (Newsweek) i Njujorkera (The New Yorker).

Priznanja koje to udruženje dodeljuje predstavljaju još jedan putokaz ka Oskarima koje je će američka filmska akademija dodeliti 22. februara.

Pre toga se očekuju imena dobitnika Zlatnih globusa koje 11. januara dodeljuje Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu, kao i nominacije za Oskare 22. januara.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *