Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LABUDOVI NA KLIZALJKAMA

Scena Velike dvorane „Sava centra“ pretvoriće se 25. januara u ledenu pozornicu, na kojoj će vrhunski ansambl Nacionalnog baleta na ledu iz Sant Peterburga prirediti spektakl – „Labudovo jezero na ledu“.
Jedinu baletsku trupu koja nudi pravi klasični balet sa kostimima i dekorom, a koji se izvodi na specijalnom klizalištu postavljenom na pozorišnoj sceni, osnovao je 1967. godine istaknuti koreograf Konstantin Bojarski, sjedinivši umetničko klizanje sa klasičnim ruskim baletom. Dugotrajnim radom na adaptaciji klasičnih figura, plesa i skokova na ledu uspeo je da stvori potpuno novi žanr u formi baleta na ledu.

Baletski ansambl predvodi umetnički direktor, zaslužni umetnik Rusije Konstantin Rasadin, koji je nastupao zajedno sa Mihailom Barišnjikovim, a većinu sadašnjih članova ansambla čine umetnički klizači koji su nosioci počasne titule Majstora sporta iz Rusije nakon pobeda na sveruskim i međunarodnim takmičenjima.

Nacionalni balet na ledu, koji je do sada imao preko 7.000 nastupa na najprestižnijim scenama širom sveta, privlači publiku svih uzrasta repertoarom koji uključuje „Labudovo jezero“, „Uspavanu lepoticu“, „Romea i Juliju“ i „Krcka Oraščića“.

Izvor: Večernje novosti M.N.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *