Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILM „TURNEJA“ U HOLIVUDU

Predstavljanje srpskog kandidata za Oskara

Film Turneja reditelja i scenariste Gorana Markovića biće, 5. januara, predstavljen u Holivudu kao srpski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Marković je uoči puta u Los Anđeles izjavio Tanjugu da će njegov film biti prikazan na zvančnoj projekciji na Beverli hilsu i da se nada da će ga videti što više članova Američke filmske akademije.

Na pitanje o očekivanjima, odgovorio je da gaji optimizam u pogledu dobrog prijema filma, ali da ne razmišlja o ulasku u uži izbor. On je naglasio da je svoje nacionalne kandidate ovoga puta prijavilo čak 67 zemalja.

Radi što bolje promocije Turneje u Los Anđelesu će boraviti i koproducenti Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, poznati glumci koji i igraju zapažene uloge u tom filmu.

Turneja je do sada imala veoma dobar kontakt sa inostranom, pretežno francuskom publikom i kritikom, o čemu svedoče nagrade na festivalima u Montrealu i Monpeljeu.

U prošlogodišnjem takmičenju za Oskara srpska kinematografija postigla je uspeh sa Klopkom Srdana Golubovića. Taj film bio je uvršćen na užu listu od devet najboljih ostvarenja iz celog sveta, izuzimajući produkciju na engleskom jeziku.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *