Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

VIRUS FILMSKIH BIOGRAFIJA „HARA“

PARIZ – Godina, u koju smo pre četiri dana ušli, najavljena je u Francuskoj kao godina Koko Šanel, sa čak dva filma u holivudskoj produkciji o slavnoj modnoj kreatorki – filma koja će se na proleće pojaviti na velikim ekranima u Francuskoj, sa Odre Totu i Anom Muglalis u glavnim ulogama.

Glumica koja se proslavila u filmu o Ameli Pulen igraće Koko pre no što je postala Šanel, u režiji Ane Fonten, dok će njena manje slavna koleginica nastupiti u filmu o tajnoj vezi kreatorke s ruskim kompozitorom Igorom Stravinskim, u režiji Jana Kunana.

Reč je o adaptacijama romana „Nestalna“ Edmonda Šarla Rua i „Koko i Igor“ britanskog pisca Krisa Grinalga.

Rivalstvo dveju glumica je naglašeno i za Francusku neobičnom okolnošću da se u isto vreme pojavljuju dva biografska filma sa sličnom temom, kao i činjenicom da obe učestvuju u reklamnim kampanjama kuće Šanel.

Stiže Šerlok Holms

U Holivudu to, međutim, nije retkost, pa su tako za sledeću godinu predviđena dva filma o Šerloku Holmsu, u režiji Saše Barona Koena i Roberta Daunija mlađeg te dva filma o Pablu Eskobaru, u režiji Olivera Stona i Džoa Karnahana.

Omaž kreatorki koja je obeležila modu 20. veka počinje televizijskim filmom o njenom životu koji će pred Novu godinu emitovati Frans 2 (javni servis francuske televizije), sa Širli Meklejn koja je otelovljuje u kasnijoj fazi života.

Koko i Lagerfeld

Sezonu pokretnih slika o Koko Šanel je prvi otvorio Karl Lagerfeld, na reviji početkom meseca u slavu ruske inspiracije kreatorke koja je bila ljubavnica velikog kneza Dimitrija Pavloviča, bliska Stravinskom i Dagiljevu, u vreme kada je, posle Oktobarske revolucije, ruska imigracija preplavila Pariz.

Kreator sa konjskim repom i zatamljenim naočarima uklopio je u reviju kratkometražni nemi film u kojem je dao svoju viziju Koko Šanel – ženu u muškim pantalonama, sa cigaretom u ustima, u ulozi zavodnice, uz arhivske snimke iz Prvog svetskog rata, likove ruske carske porodice, Lenjina i Trockog.

„U deceniji 20-ih, ako niste bili odani suprugu, morali ste da radite kao spremačice ili prostitutke. Zamislite kakav jak karakter je Koko Šanel morala imati da bi pokrenula sopstvenu modnu kuću“, kaže nemački kreator koji uspešno otelovljuje njen duh kroz svoje modele.

Edit prodrmala bioskope

Nakon uspeha filma o Edit Pjaf, sa Marijon Kotijar u glavnoj ulozi, za koju je početkom godine dobila Oskara, usledila je prava poplava biografskih filmova u Francuskoj – od filma o književnici Fransoaz Sagan i slavnom kriminalcu Žaku Mezrinu do filmova o Seržu Genzburu i Ivu Montanu, koji su u pripremi.

Publika voli biografije

„Virus“ filmskih biografija je došao iz Holivuda, gde su se filmske priče o slavnim ličnostima množile proteklih godina – od muzičara poput Reja Čarlsa, Tine Tarner ili Čarlija Parkera, preko književnika i slikara poput Trumana Kapota, Fride Kalo i Salvadora Dalija, koga treba da glume Džoni Dep i Al Paćino, do političara poput Kenedija, Niksona i Buša u filmovima Olivera Stona ili Čea u novom ostvarenju Stivena Soderberga.

Iskustvo pokazuje da publika voli filmove tog žanra, koji često postižu rekordnu gledanost i dobivaju najprestižnije nagrade, poput Oskara ili Zlatne palme.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *