Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FILHARMONIJA NA TURNEJI PO KINI

Prva polovina godine

PHOTO: STOCK.XCHNG

Beogradska filharmonija će tokom prve polovine 2009. godine održati niz koncerata sa uglednim solistima i dirigentima iz zemlje i inostranstva, a najavljena je i turneja filharmonije po Kini.

Koncertnu sezonu u 2009. godini, Beogradska filharmonija će početi 23. januara, kada će sa violinistkinjom Sarom Čang i dirigentom Liorom Šambadalom izvesti dela Bramsa, Šumana i Vebera. Koncert na kome će, pored Beogradske filharmonije, nastupiti i violista Rišard Grablevski i dirigent Radoslav Šulc, biće održan 30. januara, a na programu koncerta su dela Čajkovskog i Hindemita.

Filharmonija je najavila da će tokom februara sa pijanistom Aleksandrom Madžarom i dirigentom Robinom O Nilom održati koncert na kome će izvesti Mokranjčevu Uvertiru, Bramsov Koncert za klavir i orkestar i Dvoržakovu Simfoniju broj osam. Pijanista Konstantin Lifšic i dirigent Leonid Grin nastupiće sa Beogradskom filharmonijom 21. februara, a mecosopran Rinat Šaham i dirigent Frederik Šaslen 27. januara.

Beogradska filharmonija će 5. marta sa violinistom Hagaiom Šahamom izvesti dela Bloha, Hubaja i Bruknera, a za 13. mart zakazan je Koncert posvećen sećanju na pokojnog premijera Zorana Đinđića, na kome će bariton Željko Lučić , filharmonija i dirigent Uroš Lajovic izvesti dela Verdija, Belinija i Rosinija.

Pijanistkinja Lisa Smirnova i dirigent Frank Kramer održaće koncert sa filharmonijom 3. aprila, a sedam dana kasnije nastupiće i violista Maksim Risanov i dirigent Ronald Colman. Duo udaraljki Perkadu gostovaće 24. aprila, kada će sa filharmonijom izvesti Ravelov Bolero, Dormanovo delo Začini, mirisi, otrovi i odlomke iz dela Romeo i Julija Berlioza.

Violončelista Patrik Demenga izvešće 15. maja sa Beogradskom filharmonijom dela Žorža Bizea, Kamija Sen- Sansa i Ravela, a za jun mesec planiran je koncert na kome će nastupiti pijanistkinja Lusil Čang, koja će pod vođstvom dirigenta uroša Lajovica izvesti dela Štrausa, Griga i Ljubice Marić.

Beogradska filharmonija će 26. juna sa dirigentom Gabrijelom Felcom izvesti Šestu simfoniju Gustava Malera. Beogradska filharmonija će od 18. maja do 7. juna održati turneju po Kini, u okviru koje će sa violinistom Robertom Bokorom izvoditi dela Stevana Hristića, Ravela, Musorgskog, Glinke, Čajkovskog, Borodina i Rahmanjinova.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *