Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBJAVLJENO 3.000 HEMINGWAYEVIH DOKUMENATA

Tri hiljade neobjavljenih dokumenata američkog pisca Ernesta Hemingwaya koji su do sada čuvani u muzeju Finca Vigia u Havani bit će stavljeno na raspolaganje istraživačima u digitalnoj formi od 5. januara, izjavila je u utorak direktorica muzeja Ada Rosa Alfonso.

„Radi se o gotovo neobjavljenim dokumentima. Poznato je samo nekoliko njih koji se pojavljuju u knjizi „Hemingway na Kubi“. Većina ih je pažljivo čuvana u arhivama Finca Vigie tokom 45 godina“, kazala je ona u jednoj televizijskoj emisiji.

Finca Vigia je bila posljednja rezidencija autora romana „Zbogom oružje“, „Za kim zvona zvone“, „Starac i more“ u San Francisco de Paula, predgrađu Havane.

Kuća je pretvorena u muzej dogovorom između Hemingwayeve porodice i kubanskih vlasti, a tu se čuva i brod Pilar, na kojem je strastveni ribar Hemingway obilazio Meksički zaliv.

Mjesec dan poslije prezentacije u Havani, 3.000 dokumenata ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1954. godine bit će dato na raspolaganje Biblioteci Kennedy u Bostonu.

Posao digitalizacije je ostvaren zahvaljujući sporazumu koji su 2002. godine potpisali kubansko Nacionalno vijeće za kulturnu baštinu i američko Vijeće za istraživanje u društvenim naukama.

Izvor: Svevijesti ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *