Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U NOVOJ GODINI: DRUG CRNI NA PLATNU KRAJEM JANUARA

BEOGRAD – Premijera domaćeg filma „Drug Crni u NOB-u“ je zakazana za 29. januar u Sava centru.

Film je nastao od producenata najgledanijeg domaćeg filma u 2007. godini – „Crni Gruja i Kamen mudrosti“, kuće BS Grup i Intermedije. Zamišljen je kao urnebesna parodija na istorijske ličnosti i događaje, koja će funkcionisati po principu namerne sličnosti sa dnevnim dešavanjima iz javnog života.

Režiju i scenario potpisuje Rade Marković a radnja ove komedije smestena je u vreme Drugog svetskog rata. Njeni glavni junaci, inace potomci slavnih predaka iz vremena Prvog srpskog ustanka, su ilegalci u narodnooslobodilackoj borbi u okupiranom Beogradu.

Ovoga puta to su Života Grujić (Nenad Jezdić), potomak čuvenog Crnog Gruje iz Prvog Srpskog ustanka, Brale Kalabić (Boris Milivojević), simpatizer četničkog pokreta i Veselin Čegović Če (Marinko Madžgalj), crnogorski kadar oduševljen idejom komunizma.

Drug Tetak i partizanke

Rame uz rame sa njima je i drug Tetak (Nikola Kojo), vrhovni komandant partizanskog pokreta, sa svojim pratiljama, partizankama Leposavom (Nela Mihajlović) i Rozalijom (Lena Bogdanović). Druzilka Doktorović (Dušanka Stojanović Gild) je doktorka i simpatizer partizanskog pokreta, a partizanski komesar je Uča (Slobodan Boda Ninković).

Na kontra strani su major gestapoa Krigermajster (Dragan Vujić Vujke), te Adolf Hitler, britanski tajni agent Džejms Bold i muftija Halid Mulamehmedhasanefendijaomerpašašehović (sve tri uloge igra Dragan Jovanović).

Pokret otpora

April 1941. Srbija je porobljena i rasparčana. U trenutku kada su joj silom oduzete teritorije, kada joj je flagrantno prekršen teritorijalni integritet i suverenitet, kada Evropa pod dominacijom Nemačke „uvodi na silu svoja pravila u Srbiju“, u Beogradu se rađa pokret otpora.

Rodoljubi različitih shvatanja o borbi za dobrobit naroda pokušaće da okupatoru pomrse račune. Pored nacionalizma, patriotizma i komunizma pojaviće se i ideje o ličnoj koristi i bogaćenju.

Kako su dobili rat?

To je milje u kome će biti smešteni potomci dobro poznatih likova iz prethodnih serijala o Crnom Gruji.

Videćemo kako će se tri glavna lika, Grujić, Brale i Če uspostaviti kao ilegalna diverzantsko-obaveštajna grupa u srcu Beograda, infiltrirati u strukture kvislinškog policijskog aparata, i rešiti sudbinu Drugog Svetskog rata, a da ni sami neće biti svesni toga.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *