Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

I HRVATSKA I BEČ U ZNAKU STRAUSSA


Osim u Zagrebu, novogodišnji koncerti postali su tradicija i u Rijeci i u Splitu gdje su također obavezni bečki valceri

ZAGREB – Orkestar Opere riječkog HNK pod ravnanjem Nade Matošević u ponedjeljak i utorak izvodi preostala dva od četiri novogodišnja koncerta. Solist je sjajni riječki pijanist Goran Filipec koji svira Mađarsku rapsodiju br. 2 Franza Liszta, a na programu su i popularne skladbe Brahmsa, Hačaturjana i Offenbacha. No, premda nije u središtu pažnje, neizostavno mjesto u programu dobio je i Johann Strauss sa svojim valcerima i polkama.

Shlomo Mintz u Lisinskom

Novogodišnji koncert postaje omiljena tradicija i za Splićane kojima će Orkestar Opere splitskog HNK sutra i prekosutra svirati pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Gost je mladi ruski virtuoz Ivan Počekin koji koncert otvara slavnim Koncertom za violinu i orkestar P. I. Čajkovskog, nakon čega slijede skladbe Dvoraka, Brahmsa, Paganinija te, naravno, Johanna Straussa. Njegovi valceri i polke, uz pokoju skladbu strica Josefa ili oca Johanna Straussa starijeg te šlagere Fritza Kreislera, činit će glavninu programa i tradicionalnog Filharmonijskog bala kojim 30. siječnja u 20.30 u Lisinskom godinu zaključuje Zagrebačka filharmonije. Dirigent i solist na violini bit će Shlomo Mintz.

Bečani će svirati i Haydna

Valceri, koračnice i polke koje će, pak, na samu Novu godinu slušati najviše ljudi širom svijeta i ovaj će put u izravnom prijenosu doći iz bečkog Musikvereina. Slavni maestro pred Bečkom filharmonijom ovaj će put biti Daniel Barenboim. Program je više-manje uobičajen niz skladbi Johanna Straussa mlađeg i starijeg, ali će jedan simfonijski stavak na kraju najaviti i godinu posvećenu Josephu Haydnu.

Izvor: Jutarnji hr Branimir Profuk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *