Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BALKANSKA RAPSODIJA, 78 STAVOVA RATA

Premijera filma Džefa Silve u REX-u

PHOTO: STOCK

Inspirisan muzičkim oblikom rapsodije, koristeći 78 dana NATO bombardovanja kao oslonac za strukturu, ovaj film upliće Silvine snimke skupljene u Srbiji i SAD između 1999. i 2005, arhivske materijale i neformalne razgovore sa čuvenim američkim intelektualcima Noamom Čomskim i Hauardom Zinom.

Premijera dokumentarnog filma „Balkanske rapsodije: 78 stavova rata“ autora Džefa Daniela Silve biće održana u bioskopu REX 29. decembra u 19 sati.

Balkanske rapsodije je, prema rečima autora, dokumentarna poema sastavljena od epizoda, isprepletan mozaik susreta, opservacija i refleksija sa putovanja između 1999. i 2005. kroz Srbiju i Kosovo uništene ratom.

„Bio sam prvi civil iz SAD kojem je dozvoljen ulaz u opustošenu Srbiju 1999, svega nekoliko dana po završetku bombardovanja od strane NATO. Uronivši u živote traumatizovanih ljudi koje sam upoznao, film se hvata u koštac sa neshvatljivim kontradikcijama na koje sam naišao tragajući duboko za razumevanjem. Koristeći 78 dana NATO bombardovanja kao tačku oslonca strukture, ovaj dokumentarac unosi fragmentaciju, kulturni nesklad i konačni raspad bivše Jugoslavije u sam način montaže, kroz poetično sastavljanje 78 epizodnih stavova (mera). Inspirisan muzičkim oblikom rapsodije, kao i sklonošću ka žestokom srpskom nacionalnom piću (šljivovici), film upliće moje snimke skupljene tokom osam godina, spajajući ih sa slikama kulture, arhivskim materijalom i neformalnim razgovorima sa Noamom Čomskim i Hauardom Zinom“, objasnio je Silva, koji je inače kustos i predavač na Harvardu.

Film je do sada prikazan u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku i na velikom broju filmskih festivala, a posle projekcije biće upriličen razgovor sa autorom. Ulaz je besplatan.

***

O autoru: Džef Daniel Silva je umetnik, kustos i predavač koji trenutno živi u SAD. Studirao film i fotografiju na Itaka koledžu u Njujorku, a master studije vizuelne umetnosti završio na Vermont koledžu za lepe umetnosti u Monpeljeu. Trenutno predaje produkciju i teoriju eksperimentalnog, dokumentarnog i etnografskog medijskog sadržaja na Harvardu i u Školi Muzeja za lepe umetnosti u Bostonu. Silva je takođe jedan od osnivača i selektora poznatog Balagan ciklusa eksperimentalnog filma. Tokom poslednjih deset godina razvio je raznovrstan opus, od višekanalnih instalacija do kratkih filmova na 16 mm i eksperimentalnih dokumentarnih filmova koji su prikazivani na festivalima i izlagani u galerijama širom sveta. Njegov najnoviji završeni projekat Balkanske rapsodije: 78 mera rata dobitnik je više nagrada i prikazivan je u Evropi, Južnoj Americi i SAD: u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, Filmskom arhivu Harvarda, na festivalu DokumentART u Nemačkoj i na Međunarodnom filmskom festivalu u Valdiviji u Čileu, između ostalih. Silvin rad, bilo da je instalacija, film na 16 mm ili projekat koji koristi više medija, ispituje granice i konvencije njihove forme. Bilo da ispituje kulturne ili lingvističke prostore, prostornu ili vremensku logiku, ili da istražuje etičke i političke probleme, upotreba pokretnih slika igra glavnu ulogu u njegovom izrazu istorijskih, političkih i moralnih spojeva i nejasnoća kojima je ispunjeno savremeno društvo.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *