Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„TITOVE NOVE GODINE“ U MUZEJU 25. MAJ

Izložba „Titove Nove godine“ autorke Ane Panić otvorena je u petak uveče u Muzeju 25. maj.

Kako je Panićeva objasnila Tanjugu, izložba je nastavak projekta „Čestitamo“, tj. izložbe čestitaka Josipa Broza Tita koja je pre dve godine organizovana u istom muzeju.

Izloženi materijal podeljen je u tri celine. Prvu celinu čine fotografije Titovih privatnih dočeka sa suprugom i prijateljima, drugu fotografije na kojima je prikazan Tito među narodom, dok treća celina predstavlja rekonstrukciju dnevne sobe iz vremena SFRJ s originalnim nameštajem, a na starom televizoru se emituje novogodišnji program TV Beograd iz 1969/1970.

Okosnicu izložbe čine arhivske fotografije iz privatne fototeke Josipa Broza s dočeka u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Brionima, na brodu „Galeb“, ali i fotografije s dočeka u Indoneziji i Egiptu, koje se prvi put javno prikazuju.

Izloženi su i programi, pozivnice, liste gostiju s rasporedom sedenja i nastupanja te večeri, novinski članci i prezentovani arhivski video i audio snimci koji svedoče o protokolu i vrlo detaljnoj organizaciji i planiranju dočeka Nove godine predsednika SFRJ.

Panićeva je rekla da to nisu bile neke spektakularne proslave, nego više intimni dočeci s prijateljima, uglavnom političarima tog vremena, poput Petra Stambolića, Milentija Popovića, Edvarda Kardelja, Branka Pešića, a uvek su bili pozivani pevači, pre svega, Titov omiljeni pevač Nikola Karović, ali i Olivera Katarina, Arsen Dedić i drugi.

Izložba će biti otvorena do 31. januara, a otvaranje će označiti novogodišnja predstava iz 1949. godine „Deda Mraz i pioniri“.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *