Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POZORIŠNI I MUZIČKI DOGAĐAJ GODINE

Godinu na izmaku, prema oceni beogradskih umetnika i vodećih ljudi u ustanovama kulture koji su učestovali u anketi agencije Beta, obeležilo je, pre svega, nekoliko pozorišnih i muzičkih događaja.

Među predstavama koje se posebno izdvajaju u 2008. godini, po oceni učesnika u anketi, jesu „Figarova ženidba i razvod“, koja je nedavno premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, i „Maratonci trče počasni krug“, čija je premijera bila letos u Pozorištu na Terazijama.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu glumac Predrag Ejdus ocenio je da je „Figarova ženidba i razvod“ u režiji Slobodana Unkovskog velik uspeh nacionalnog teatra u 2008. godini. „Kao glumac i čovek koji voli i prati pozorište, smatram da je veliki uspeh što smo u Narodno pozorište doveli jednog od najznačajnijih reditelja jugoistočne Evrope i postavili komad koji je odličan spoj drame i opere“, rekao je Ejdus.

Po oceni direktorke muzičke agencije „Jugokoncert“ Biljane Zdravković, najvažniji događaj u 2008. jeste beogradska premijera „Maratonaca“ Isidore Žebeljan, a s njom se slaže i upravnik Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović. Biljana Zdravković je podsetila da je 2008. obeležilo i gostovanje Kraljevskog filharmonijskog orkestra iz Londona u Beogradu, kao i izvođenje „Karmine Burane“ na Kalemegdanu, kojem je prisustvovalo 50.000 ljudi.

Na direktorku Drame Narodnog pozorišta Tatjanu Mandić-Rigonat najveći utisak u 2008. ostavila je predstava „Štifterove stvari“ Hajnera Gebelsa, koja je osvojila gran-pri ovogodišnjeg Bitefa. Prema njenim rečima, svake godine značajan kulturni događaj predstavlja Sajam knjiga u Beogradu, gde se okuplja preko 150.000 ljubitelja pisane reči, a na nju je poseban utisak ostavio roman „Beli tigar“ Aravinda Adige, dobitnika Bukerove nagrade, koji je na srpskom objavio IPS.

Glumac Svetozar Cvetković, upravnik beogradskog Ateljea 212, kao jedan od najznačajnijih događaja u kulturi u 2008. izdvojio je međunarodni uspeh filma „Turneja“ reditelja Gorana Markovića, koji je osvojio značajne nagrade na festivalu u Montrealu i u još nekoliko gradova.

Ugledni srpski slikar Vladimir Veličković, koji živi i stvara u Parizu, rekao je da je ga je u 2008. posebno impresionirala izložba amsterdamskog umetnika Tafila Musovića, koja je u septembru priređena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Među negativnim događajima u oblasti kulture u 2008. godini, prema oceni učesnika u anketi, izdvajaju se odlaganje rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu i usvajanja Zakona o kulturi.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *