Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZABRANILI JOJ ZASVIRATI DIDGERIDOO JER JE ŽENA

Na zagrebačkoj premijeri filmskog spektakla „Australija“


Cijenim Aborigine i nikad ne bih svirala obredne pjesme

Foto: Saša Zinaja

Prije premijere filma „Australija“ prošlog četvrtka u zagrebačkom Movieplexu na prigodnom programu – sviranju didgeriooa, autohtonog instrumenta Aborigina, trebala je nastupiti vrsna sviračica Iva Zelenko.

Ostat će neplodna
Nastup je otpao – kontaktirali su je iz australskog veleposlanstva i rekli joj da „od toga nema ništa“ jer je – žena. Pa je u Centru Kaptol svirao muškarac.

– Nazvali su iz veleposlanstva i pitali smiju li dati moje kontakte organizatoru događaja, tvrtki Continental Films. Omah nakon toga javili su kako se veleposlanica boji da bi žena s didgeridoom mogla izazvati skandal među Aboriginima, sličan onome koji je izazvala Nicole Kidman – kaže 25-godišnja potpredsjednica udruge Didgiland Iva Zelenko.

Australsku zvijezdu tv voditelj Thomas Gottschalk „natjerao“ je u njemačkom talk showu da zasvira. No, iako puhanje N. Kidman nije bilo impresivno, dio udruga Aborigina oštro je prosvjedovao, napomenuvši da didgeridoo sviraju samo muškarci. „Didgeridoo je sveti instrument, zabranjen ženama, a Kidman je pokazala nepoštovanje naše kulture“, grmio je aboridžinski aktivist Richard Green, dodavši da sviranje didga žene čini neplodnima.

– Cijenim kulturu Aborigina i nikada ne bih svirala ceremonijalne pjesme ni sudjelovala na obredima – kaže Iva Zelenko. Također, dodaje, nikada ne bi tražila da zasvira neki od njihovih instrumenata, jer zna da je to neprihvatljivo. No, „svjetovno“ sviranje, smatra, ne vrijeđa.

U Nizozemskoj može
– Oglasile su se i druge udruge koje ženama ne brane sviranje. U svijetu postoje brojne profesionalne sviračice didgea, poput Nizozemke Lies Beijerinck, koja je uostalom nastupila na tamošnjoj premijeri filma „Australija“ – objašnjava Zelenko te dodaje: – A ono o neplodnosti… U to baš ne vjerujem.

Izvor: Večernji hr Sandra Veljković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *