Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽBA VOŠTANIH FIGURA U SOKOBANJI

Figure u prirodnoj veličini Ričarda Gira, Merilin Monro, Brusa Vilisa, Mihaela Šumahera, Roberta De Nira, Harija Potera, Osame bin Ladena, Šreka, Fione i drugih poznatih ličnosti iz sveta filma, muzike, sporta, politike, istorije i drugih oblasti,gosti i meštani Sokobanje su u prilici da do 20.avgusta posete i vide čuvenu izlozbu voštanih figura Sankt Petersburga, postavljenu u sali stare, osnovne škole u Sokobanji.

Voštane figure su vlasnistvo muzeja iz Sankt Petersburga, Rusije, koji poseduje oko 1500 eksponata, od cega oko 1300 komada vec desetak godina kruze zemljama Evrope i Azije na putujućim izložbama. Inače, jedna figura se pravi od tri do šest meseci, vredna je od 6.000 do 8.000 dolara, a na izradi svake radi tim od dvadesetak stručnjaka iz različitih oblasti, od dizajnera i umetnika, do frizera, šminkera, pa i lekara. Delovi tela su napravljeni od voska i silikonske materije.

Svaki detalj ima cilj da pruži prirodan izgled i prividnu životnost telu. Kosa, trepavice, obrve, nokti, oči i zubi načinjeni su od prirodnih vlakana i baš ti elementi daju realan izgled figurama. Oči za ove voštane lutke se izrađuju na klinici „Fjodorov“ u Moskvi koja proizvodi očne proteze i za žive ljude.

Vosak od kojih su figure načinjene može da izdrži temperature od minus deset do plus četrdeset stepeni.

Menadžer i autor izložbe Dragan Knežević je rekao da je ova izložba obišla mnogo velikih svetskih muzeja. Organizator izlozbe u Sokobanji i zaljubljenik u ovu vrstu umetnosti, Dragan Bojadžijević, kaze da veoma uspesno saradjuje sa ljudima iz muzeja u Sankt Petersburgu, skoro jedanaest godina, a da izlozbe u Srbiji organizuje od 2006. godine.

Postavku, koja sadrzi 26 vostanih figura, do sada su u Srbiji videli posetioci u oko stotinu mesta, a iz Sokobanje izlozba se vraca u Rusiju. Medjutim, po recima Bojadžijevića, u Sankt Petersburgu se vrsi zamena, odnosno preuzima se druga postavka figura i pocetkom septembra, ove godine bice u Srbiji.

Mališanima su najinteresantiji likovi iz dečjih i crtanih filmova poput Hari Potera, Šreka i drugih, dok pažnju starijih najviše privlače glumci Brus Vilis, Robert de Niro, ali i istorijske ličnosti.

Pariurile simplificate cu ExcelBet. Alăturați-vă numărului tot mai mare de pariori și mergeți mai departe, pariați pe sport, jucați jocuri de cazinou sau chiar bucurați-vă de pariuri live astăzi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *