Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U EGIPTU OTKRIVENE GROBNICE DVA ZVANIČNIKA STAROG CARSTVA

Egipatski arheolozi otkrili su grobnice dva zvaničnika koji su za vreme vladavine faraona Unasa bili zaduženi za muziku i izgradnju piramida. Grobnice, koje su bile pod peskom, nalaze se na groblju starom 4.000 godina, u Sahari, oko 20 kilometara južno od Kaira.

Šef egipatskog saveta za antikvitete Zahi Havas izjavio je danas novinarima da bi te dve grobnice mogle da pruže dodatne detalje o vladavini pete i šeste dinastije Starog carstva. Prema njegovim rečima, u jednoj grobnici je sahranjen Ija Mat, koji je nadgledao izgradnju piramida i organizovao nabavku granita iz Asuana i pustinja na zapadu. U drugoj grobnici je sahranjen Tanah, koji je bio zadužen za dvorske pevače.

Havas je rekao da su obe grobnice davno opljačkane.

„Pronalaženje grobnica označava ulazak u trag velikom, širokom groblju“, kazao je on najavljujući da će biti nastavljena iskopavanja koja u tom području traju poslednjih šest meseci. Prema njegovim rečima, 70 odsto egipatskih starih spomenika i dalje je pod peskom.

Smrću faraona Unasa, koji je vladao od 2375. do 2345. godine pre nove ere, okončana je vladavina pete dinastije, pošto on nije imao muškog naslednika. Za njegovu ćerku se veruje da je postala supruga prvog kralja šeste dinastije.

Izvor: Blic Online/Beta-Rojters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *