Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BRITNI NA VRHU EVROPSKIH TOP LISTA

Arhivska Fotografija: Fo Net

European HOT 100 Singles – 51. sedmica

Prvi ovonedeljni novitet na listi dolazi sa američkih prostora i nastavlja seriju hitova, u pitanju je rok sastava iz Tenesija „Kings of Leon“. Braća Nejtan, Kaleb, Džers i Metju Folovil objavili su još jedan singl, koji se nakon sedam sedmica našao u društvu najuspešnijih. Sastav „Kings of Leon“ će po svemu sudeći, pored veoma uspešnog singla „Sex on Fire“, imati još jedan hitUse Somebody“, koji se ove nedelje nalazi na mestu broj deset.

Među najtiražnijima ove sedmice našao se i 35-ogodišnji Ekon (Akon), poslednjih godina prilično popularan hip-hop, ar en bi izvođač i u Evropi. Ekon za sobom ima tri studijska albuma. Na poslednjem „Freedom“ (2008) nalazi se nekoliko značajnih singlova. Prvi, koji smo već u nekoliko navrata mogli da čujemo u okviru raznih, pre svega američkih top lista, konačno je dospeo i među prvih deset u Evropi. „Right Now“ je trenutno veliki hit u Francuskoj i Velikoj Britaniji, ali i u Turskoj i Izraelu. Na zvaničnom evropskom top tenu, ove sedmice pripalo mu je deveto mesto.

„The Killers“ aktivni su još od 2002. godine. Sviraju alternativne, rok melodije, koje podsećaju na zvuk 80-tih i 90-tih godina XX veka. Album „Hot Fuss“ iz 2004. doneo im je svetsku slavu. Sada, nakon 12 miliona prodatih izdanja, promovišu svoj četvrti studijski album. „Day and Age“ objavljen je polovinom novembra, a prvi singl „Human“ je od samog početka među najprodavanijim singlova na starom kontinentu.

Kako se bliže novogodišnji praznici, na evropsku listu dospeva sve više sporijih kompozicija, ove sedmice se čak dve balade prilično dobro kotiraju. Prva se našla na mestu broj sedam, a reč je o prošlonedeljnom novitetu. Radi se o prošlogodišnjem velikom muzičkom otkriću u Velikoj Britaniji, danas izuzetno značajnom imenu u pop-soul produkciji sa čak tri nominacije za Gremija, Lioni Luis i njenom novom singlu „Run“.

Još jednoj američkoj pop zvezdi je od objavljivanja novog projekta, veoma dobro krenulo. Prvi singl sa najnovijeg CD-a Alesije Bet Mur (Pink), „So what“ je proteklih sedmica već boravio na čelnim pozicijama mnogobrojnih top lista, pa tako i liste najtiražnijih singlova u Evropi. Uspešnu promociju albuma „Funhouse“ nastaviće singl „Sober“ koji je trenutno svega 11 pozicija niže i koji će po svemu sudeći ostvariti uspeh singla koji i dalje slušamo među prvih deset – „So what“.

Pol Valden (Paul Walden) je početkom 90-tih godina XX veka u Velikoj Britaniji bio promoter asid haus hitova. Proslavio se singlom koji je doživeo nekoliko reizdanja u proteklih 20 godina. Danas je to još uspešniji projekat. Singl „Infinity 2008“ se zahvaljujući di džeju Klasu (Klaas), koji živi i radi u Kelnu, u Nemačkoj, našao na prvom mestu, mnogih evropskih top lista tokom novembra meseca: Belgiji, Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj. Ove nedelje nalazi se na mestu broj pet.

Bez promena na četvrtoj pozicji, gde je i dalje proteklih godina, najtiražniji američki, ženski ar en bi izvođač Bijonse. „I Am.. Sasha Fierce“ naziv je novog albuma Bijonse Nouls (Beyonce Knowls) koja je u međuvremenu otkrila ko se, odnosno šta se krije iza imena dodeljenog aktuelnom projektu. Američki ar en bi sopran Bijonse pojasnila je kako je njen alter ego konačno dobio ime i prezime koje je u par navrata koristila na pojedinim kastinzima. „If I Were A Boy“ prvi je singl sa ovog CD-a koji je dve sedmice boravio na prvom mestu, a ove se, nakon sedam nedelja našao na četvrtoj pozicji.

U društvu najupešnijih singlova u 2008. naći će se zasigurno i prošlogodišnji singl britanskog pop izvođača Ejmi Mekdonald (Amy Macdonald) koji je već više od pola godine i na listi najtiražnijih u Evropi. U Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj singl „This is the life“ je već ostvario zlatni tiraž, a na evropskoj listi skočio je ove nedelje sa sedmog na treće mesto. Ejmi je, inače, takođe, zvezda čuvenog britanskog TV izbora za idola „The X Factor“ i to iz sezone u kojoj pobedio danas veoma uspešan pop izvođač, Lion Džekson.

Dva najbolje plasirana singla, na „Eurochartu“ nalaze se već devet sedmica. To su trenutno dva najveća hita i u Evropi, a očekivano i u Americi. Keti Peri je kanadski kontralto vokal (dakle nešto između tenora i mecosoprana) – kakvih nema mnogo u mejnstrim produkciji, što bi možda upravo mogao biti i razlog za tako neočekivani uspeh prethodna dva singla. „Hot ´n ´Cold“ je treći singl sa albuma „One of the Boys“ i ove sedmice se našao na vicešampionskom mestu.

Titula najtiražnijeg singla u Evropi je i dalje u rukama Britni Spirs (Britney Spears), koja na listi 100 najuspešnijih ima dva singla. Drugi nedavno objavljeni nalazi se na 56. mestu. Singl „The Circus“ potpisuju čuveni Doktor Luk i Beni Blanko, dok se iza trenutno najuspešnijeg singla krije prilično nepoznata elektro-pop ekipa producenata „The Outsyders“ (Nikeša Brisko i Rafael Akinjemi). Singl „Womanizer“ je ovonedeljeno mesto broj jedan.

Ovonedeljna lista

1-1- 9 Womanizer, Britney Spears Jive/Zomba
2- 2- 9 Hot N Cold, Katy Perry Capitol
3- 7-34 This Is The Life, Amy MacDonald Melodramatic/Vertigo
4-4-7 If I Were A Boy, Beyonce Music World/Columbia
5-3-20 Infinity 2008, Guru Josh Project BigCityBeats/Intergalatic
6- 5-14 So What, Pink LaFace/Zomba
7-8-2 Run, Leona Lewis Syco
8-6-7 Human, The Killers Island
9-12-7 Right Now (Na Na Na), Akon Universal Mowtown
10-27-7 Use Somebody, Kings Of Leon RCA

Izvor: B92/Deutsche Welle Serbian

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *