Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RUŽDI PRETI TUŽBOM

Zbog knjige koju je napisao bivši telohranitelj čuvenog pisca

Pisac Salman Ruždi preti da će podneti tužbu zbog knjige koju je napisao njegov bivši telohranitelja, u kojoj ga ovaj opisuje kao „jeftinog, poganog i arogantnog“. „Po mom skromnom mišljenju, ja nisam ništa od toga“, komentariše Ruždi najavljujući mogućnost podnošenja tužbe. Ruždijev advokat, Mark Stivens već je ranije pisao izdavaču knjige „On Her Majesty’s Service: My Incredible Life in the World’s Most Dangerous Close Protection Squad“ (Džon Blejk pablišing) sa zahtevom da taj naslov bude povučen, iako knjiga još uvek nije stigla u knjižare.

Jedan od autora knjige je Ron Evans, bivši policajac koji je bio u timu zaduženom za čuvanje Ruždija, nakon što je usledio poziv na njegovo ubistvo, iz Irana, 1988. godine zbog romana „Satanski stihovi“. U knjizi, prema pisanju Gardijana, može da se pročita kako je Ruždi tražio od policije novac za čuvare koji su ostajali sa njim tokom noći, zatim da je policajcima, koji su ga čuvali, tražio po 45 funti zbog uzetog vina iz sigurne kuće jednog njegovog prijatelja, te da su ga jednom prilikom stražari zaključali u ormar, jer je pisac bio naročito neprijatan, i potom otišli u pab na pivo.
„Ne sprečavam ga da objavi tu glupavu knjigu, ali ako se ona pojavi biće konsekvenci i sudskih tužbi. Ovde nije reč o slobodi govora, već o klevetama“, rekao je Ruždi, koji kaže da su Evansove tvrdnje „izmišljene“ i „apsurdne“. Sama knjiga trebalo bi da bude odšampana sledeće nedelje, ali još nema nagoveštaja kada bi se našla u prodaji.

Izvor: Danas V. Todorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *