Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRONAĐENA TRI DA VINČIJEVA CRTEŽA?

Na poleđini slike u Luvru

Tri crteža čiji je autor možda renesansni majstor Leonardo da Vinči otkrivena su na poleđini njegove slike „Bogorodica sa detetom Isusom i Svetom Anom“, koja se nalazi u Luvru, saopštio je pariski muzej.

Crteži su otkriveni kad je slika skinuta sa zida kako bi bila odneta na ispitivanje u laboratoriju. Tom prilikom jedan konzervator sa odeljenja za slike „primetio je na poleđini dva slabo vidljiva crteža od kojih jedan predstavlja glavu konja, a drugi polovinu lobanje“, navodi se u saopštenju Luvra.

Temeljeniji pregled u Centru za istraživanje i restauraciju pri Muzejima Francuske potvrdio je prisustvo ta dva crteža i otkrio postojanje još jednog na kojem su predstavljeni dete Isus i jagnje.

„Ukoliko se utvrdi da stil crteža podseća na Leonarda da Vinčija, nastaviće se ispitivanja kako bi se eventualno rasvetlila njihova geneza“, dodaje se u saopštenju.

Glava konja, dimenzija 18 sa 10 centimetara, predstavljena je iz poluprofila, a životinja kao da pokušava da nešto uhvati njuškom. Drugi crtež, polovina lobanje, samo je skica dimenzija 16,5 sa 10 centimetara. Treći, jedva vidljiv golim okom, visine petnaestak centimetara, predstavlja dete Isusa kako se igra sa jagnjetom. Muzej je naveo da je reč o izuzetnom otkriću jer su crteži na poleđini radova veoma retki, a do sada nijedan nije bio otkriven na nekom delu Leonarda da Vinčija.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *