Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KSENIJA PAJČIN U ZAJEČARU, „KELTSI“ U VALJEVU

Ko će nastupati na dočeku Nove godine na gradskim trgovima
Zvezde rokenrola i narodne muzike, ali i lokalni neafirmisani muzičari, zabavljaće građane Srbije koji odluče da Novu godinu dočekaju na nekom od gradskih trgova. Lokalne vlasti u većini gradova odlučile su da plate i po nekoliko desetina hiljada evra kako bi građanima priredili što bolji doček, ali su se u nekim gradovima, zbog štednje, odlučili da angažuju neafirmisane muzičare, ili da doček uopšte ne organizuju.

Na gradskom trgu u Čačku nastupiće Jelena Tomašević. Prema rečima organizatora, za njen honorar iz gradskog budžeta biće izdvojeno milion dinara, a prateći troškovi koštaće dodatnih 700.000. Pored Tomaševićeve, Čačane će zabavljati i trubački orkestar, a tačno u ponoć biće upriličen vatromet.

Kragujevčane će na Trgu kod Krsta zabavljati Kiki Lesandrić i „Piloti“ i Dejan Cukić i „Spori ritam bend“.

– Koncert počinje u 22 sata i trajaće do sat iza ponoći – kaže Miodrag Zdravković, zadužen za organizovanje kulturnih događaja u kragujevačkom Domu omladine.

– Prelaz iz starog u novo leto provešću sa devojkom pod otvorenim nebom, u Pešačkoj zoni. Za ovu varijantu odlučio sam se jer ništa ne košta, a ujedno je prilika za lud provod – kaže Radoš Ostojić.

Dom kulture u Pirotu organizovaće doček Nove godine na gradskom trgu u centru grada. Program počinje oko 20 sati muzikom sa razglasa, potom će nastupiti tri pirotske grupe, a pred ponoć i gost iznenađenja. Direktor Doma kulture Miško Ćirić juče nam je potvrdio da je potpisan ugovor sa „Melos estradom“ i da će gost iznenađenja biti Dušan Svilar.

Zvezda večeri u Kraljevu biće Bojan Belić, a u programu učestvovaće i domaće grupe i kraljevački duvački orkestar“27 oktobar“.

Grad Smederevo odlučio je da zbog krize prištedi i na dočeku na gradskom Trgu. Organizatori su najavili da će se osloniti na lokalne muzičare, i da neće trošiti veliki novac na dovođenje estradnih zvezda. Jedini gosti pred ponoć biće orkestar Bojana Krstića iz Guče.

Tradicionalni doček Nove godine na Trgu partizana u Užicu ni ovoga puta neće izostati, s tim što će 2009. biti dočekana puno skromnije. Užičane će zabavljati trubački orekestar Veljka Ostojića. Koncert počinje u 23 časa i trajaće do jedan sat iza ponoći, a da se novogodišnja proslava svede samo na dva sata trube uticalo je „zavrtanje slavina“ iz gradske kuće koja je za doček 2009. izdvojila „samo“ 700.000 dinara.

Valjevce koji odluče da novu 2009. godinu dočekaju na Gradskom trgu očekuje rokerski provod. Od 22 sata do ponoći sviraće „Ortodoks Keltsi„, a od ponoći do 2 časa „Deca loših muzičara“. Gradske vlasti su odlučile da doček bude u potpunosti okrenut mlađoj publici i odbacuju tvrdnje da su za 12.000 evra, koliko će iz gradske kase biti izdvojeno da se plati nastup „Keltsa“ i DLM, mogli da dovedu, na primer dve zvezde „Granda“.

– Po bruto budžetu od 12.000 evra namenjenih za proslavu Nove godine spadamo među „siromašnije“ gradove u Srbiji, a pevači „Granda“ za tu sumu ne nastupaju za Novu godinu – kaže organizator novogodišnjeg programa Veseljko Belušević.

Zaječarci će Novu godinu moći da dočekaju na gradskom trgu gde će uz „Akapulko bend“ nastupati i Ksenija Pajčin, Slađana Ivanišević, Nemanja Nikolić, Jelena Kostov, Milena Ćeranić i Marko Jeftić. Za oko 20.000 posetilaca, koliko se očekuje, obezbeđena je besplatna grejana rakija i vino i besplatna hrana jer će se u samom centru okretati dva vola na ražnju.

U Šapcu će u najluđoj noći biti organzovani koncerti na kojima će nastupiti mladi šabački bendovi „The Cube“, „Gluva soba“, „Star fakersi“ i „Grupa 93″. Za izvođače uprava je izdvojila ukupno 2.000 evra, a koncerti počinju u 22 časa. Član gradskog veća Sovranije Čonjagić kaže za „Blic“ da su već imali nekoliko razgovora sa poznatim muzičkim zvezdama, ali da su njihovi zahtevi bili previsoki. „Blic“ nezvanično saznaje da su razgovori vođeni sa grupom „Hari Mata Hari“ za čiji je nastup trebalo izdvojiti 40.000 evra i sa Harisom Džinovićem čiji je angažman 55.000 evra.

Koordinator za novogodišnju manifestaciju u Raškoj Nenad Ostarćanin kaže da će na trgu biti zabava uz grejanu rakiju, čaj i posne uštipke.

– Opština je pripremila i vatromet, a u pitanju je licencirana firma. Sveli smo troškove na minimum i u okviru skromnog novogodišnjeg budžeta građanima ćemo omogućiti okupljanje na gradskom trgu – rekao je Ostraćanin. Na gradskom trgu gostovaće grupa „Far“ iz Beograda, kao i domaće grupe „Ano Domini“ i „Kloš-elita“ .

„No smoking orchestra“ na Zlatiboru

Goste Zlatibora u novogodišnjoj noći zabavljaće „No smoking orchestra“ predvođena Emirom Kusturicom, a svirka će se održati na Kraljevom trgu. U opštini Čajetina uporno odbijaju da kažu koliko su budžetskog novca dali Kusturičinom bendu, izgovarajući se da cena još nije dogovorena.

Era Ojdanić i „Kursadžije“ u Jagodini

Jagodince će zabavljati „Kursadžije“, Era Ojdanić i bivša pobednica „Zvezda granda“ Milica Todorović. Koncert će biti održan na jagodinskom skveru kao i svake godine uz veliki vatromet. Paraćinci će novu godinu dočekati uz svirku benda „Pent haus bend“ iz Niša dok Ćupričani još uvek ne znaju ko će ih zabavljati u najluđoj noći.

„Van Gog“ i Haris Džinović u Nišu

„Van Gog“ i Haris Džiniović nastupiće na Trgu kralja Milana u Nišu, saznajemo u Gradskom veću.

– Doček na trgu neće opteretiti budžet, jer će sve platiti sponzori. Za sada je sigurno je da će u ponoć biti trubača i vatrometa, ali tačnu satnicu dočeka još ne znamo. Nastupiće i nekoliko folklornih ansambala – kažu u gradskoj vlasti.

Bez dočeka u Kruševcu, Svilajncu, Loznici i Novom Pazaru

Organizovanog dočeka na gradskim ulicama neće biti u Kruševcu, Svilajncu, Loznici i Novom Pazaru. Za razliku od prethodna tri dočeka Nove godine, kada su ih zabavljali Željko Joksimović, Bajaga i „Instruktori“ i Marija Šerifović, Kruševljani će 2009. godinu dočekati samo uz vatromet. Planirani doček će izostati jer su u lokalnoj vlasti procenili da su ponuđeni izvođači preskupi za kvalitet koji nude. Kako saznajemo, bio je planiran nastup Bojana Marovića, grupe „Kal“ i lokalnih bendova zašta je trebalo izdvojiti oko 20.000 evra.

Svilajnčani neće imati koncert na trgu Stevana Sinđelića jer su, kako kažu čelnici opštine sredtsva uložili u sređivanje grada.

Gradska vlast u Novom Pazaru odluèila je da ne organizuje doček. – Moramo biti svesni da je dug koji smo zatekli čak 11 miliona evra. Treba se domaćinski ponašati, lako bi bilo da potrošimo 50 ili 100 hiljada evra za doček, ali želimo da štedimo – rekla je za „Blic“ Ivana Milić, član kabineta novopazarskog gradonaèelnika.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *