Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO ALEKSANDAR SOLŽENJICIN

Ruski pisac, dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najpoznatijih sovjetskih disidenata Aleksandar Solženjicin (89) preminuo je u svom domu u Moskvi, javile su svetske agencije.

Solženjicin je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1970. godine.

Zbog svojih dela u kojima je pisao o zatvorima u Sovjetskom Savezu za sovjetske građane – gulazima, 1974. oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje.

U najpoznatijim delima „Jedan dan Ivana Denisoviča“, „Prvi krug“ i „Arhipelag Gulag“ Soloženjicin se bavio do tada zabranjenom temom – logorima u kojima su stradali milioni ljudi.

Po proterivanju koje je usledilo nakon što je objavio „Arhipelag Gulag“, obimno faktografsko svedočanstvo o stradanjima sovjetskih građana u gulazima, živeo je u Nemačkoj, Švajcarskoj i zatim u SAD.

Vratio se u Rusiju 1994, nakon raspada SSSR-a.

„Na kraju života, mogu da se nadam da će istorijski materijal koji sam prikupio ući u svest i sećanje mojih sunarodnika. Naše gorko nacionalno iskustvo pomoći će, u slučaju novih socijalnih nestabilnosti, da sprečimo pogubne greške“, rekao je pisac prošle godine, nakon što mu je tadašnji predsednik Vladimir Putin uručio prestičnu državnu nagradu.

Rođen 11. decembra 1918. godine u Kišlovodsku, Solženjicin je studirao fiziku i matematiku na Univerzitetu u Rostovu. Služio je kao oficir u Crvenoj armiji tokom Drugog svetskog rata ali je potom postao jedan od najvećih disidenata sovjetske ere i bio progonjen.

Proveo je osam godina u zatvoru (1945-1953), gde je bolovao od raka, a potom još nekoliko u internom progonu. Na osnovu tog iskustva napisao je „Jedan dan Ivana Denisoviča“.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *