Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NJUTONOVA FOTOGRAFIJA ZA 662.500 DOLARA

Novi rekord u aukcijskoj kući Christie’s


Fotografija četiri nage i četiri odevene žene, koju je sačinio Helmut Njuton, prodata je za rekordnu svotu na aukciji kod Christie’s u Njujorku.

Snimak Sie Kommen (Naked and Dressed), Paris, 1981, našao je kupca za 662.500 dolara, čime je oborio prethodni rekord u ceni za neku Njutonovu fotografiju. Njegova dosadašnja najskuplja fotografija prodata je 2007. za 380.725 dolara.

Snimak Sie Kommen bio je deo kolekcije Constantiner, koja je sadržala i najveću zbirku fotografija holivudske dive Merilin Monro ikada ponuđenu na licitacijama. Iz te kolekcije je najviše uspeha imala jedna od poslednjih fotografija Merilin Monro koju je, pred njenu smrt, sačinio Bert Stern. Snimak The Last Sitting je prodat za oko 150.000 dolara. Fotografije iz kolekcije Constantiner, njih oko stotinu, prodate su na aukciji za ukupno 7,7 miliona dolara, saopšteno je iz Christie’s.

Leon i Mihaela Konstantiner počeli su početkom 1990-ih godina da kupuju fotografije ikona stila i otmenosti. U njihovoj zbrici nalazili su se i snimci Vilijama Klajna, Herba Rica i Irvinga Pena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *