Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

TITOVO LOVAČKO ORUŽJE

Izložba u Muzeju „25. maj“

PHOTO: LIFE

Izložba „Lovačko oružje Josipa Broza Tita“ otvara se u utorak uveče u Muzeju „25. maj“ u Beogradu i trajaće do 31. januara, najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Zbirka lovačkog oružja Josipa Broza nastala je spontano, u periodu od 1945. do 1979. godine. Materijalna vrednost zbirke ogleda se u upotrebi plemenitih metala u izradi pojedinih komada oružja, kao u njihovom ukrašavanju (pozlaćene gravure divljači, sitna arabeska gravura, intarzije i inkrustacije od srebra i zlata), navodi se u saopštenju. U zbirci se, pored lovačkog oružja, nalaze i predmeti koji čine lovačku opremu: binokularni dogledi za osmatranje divljači, noževi, torbe za pribor i municiju, stolice, kožni redenci za municiju, rukavice za grejanje ruku, pribor za čišćenje i održavanje oružja.

Na izložbi će publika imati priliku da vidi 72 puške – primerke lovačkog oružja proizvedene u poznatim fabrikama i radionicama u Sovjetskom Savezu, Belgiji, Italiji, Velikoj Britaniji, Demokratskoj i Saveznoj Republici Nemačkoj, Austriji, Švedskoj, SAD, Japanu, Finskoj, Čehoslovačkoj i Jugoslaviji. Način izrade je različit – od sasvim jednostavnih pušaka sa skromnim ukrasima, izrađenih u pokretnim radionicama omladinskih radnih brigada i centrima predvojničke obuke, do skupocenih unikatnih primeraka koje su Titu poklanjali predstavnici stranih država.

Pored jedinstvenog foto i video materijala koji svedoče o susretima ličnosti koje su ostavile duboki trag u savremenoj svetskoj istoriji, biće izloženi i eksponati iz zbirke Titovih lovačkih trofeja, navodi se u saopštenju. U toj zbirci Muzej istorije Jugoslavije čuva 300 eksponata koji su dobili 94 medalje na svetskim i međunarodnim izložbama lova širom sveta.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *