Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BONO VOX ČOVEK MIRA

Dobitnici Nobelove nagrade biraju

PHOTO: EPA/PETER KNEFFEL

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, koji su se sastali u Parizu, izabrali su irskog rok muzičara Bonoa za čoveka mira 2008, zbog njegove borbe za suzbijanje siromaštva i bolesti i smanjenje duga Afrike.

Bono, frontmen grupe U2, dobio je kao nagradu jednu sliku koju mu je, u prisustvu pet dobitnika Nobelove nagrade za mir, uručio domaćin godišnjeg sastanka, gradonačelnik Pariza Bertran Delanoe.

„Ovo je za mene veoma značajno priznanje zato što, budimo iskreni, za jednu rok zvezdu poput mene, ovo je nešto najbliže Nobelovoj nagradi“, izjavio je 48-godišnji Bono.

Među nobelovcima su bili Južnoafrikanac Frederik de Klerk, Poljak Leh Valensa i Irac Džon Hjum. Organizatori ceremonije objasnili su da su pevača izabrali za čoveka mira 2008. zbog njegove kampanje u kojoj od bogatih zemalja traži da smanje dugove Afrike, i njegovih napora u borbi protiv siromaštva i za promovisanje ujednačenije međunarodne trgovinske razmene.

Bono se zalaže i za veću finansijsku podršku suzbijanju side i malarije. Prošle godine nobelovci su za čoveka godine izabrali američke glumce Džordža Klunija i Dona Čidla, zbog angažovanja u korist mira u Sudanu. Dobitnici Nobelove nagrade za mir učestvovali su na trodnevnom sastanku u Parizu, povodom 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *