Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DANI SRPSKE KULTURE“ U ZAGREBU

ZAGREB Srpsko kulturno društvo „Prosveta“ će od 12. do 18. decembra u Zagrebu organizovati treće po redu „Dane srpske kulture“ u okviru kojih se organizuju promocije knjiga srpskih književnika, pozorišne predstave, bogat filmski program i performansi.

Po rečima generalnog sekretara „Prosvjete“ Rade Dragojevića, koji je osmislio ovogodišnji program, sutra uveče predstavlja se roman „Predator“ Vladimira Arsenijevića, a narednih dana i knjiga Teofila Pančića „Peščani sprud“ i mladi književnik Vule Žurić.

Dela tih autora promovisaće poznati književnici i ktitičari Igor Mandić, Miljenko Jergović ili Nenada Rizvanović.

Tokom vikenda u bioskopu „Europa“ prikazaće se antiratni filmovi o Srbiji 90-ih, ciklus kratkih filmova novosadskih autora i filmovi studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti. Posebno mesto imaće „Crni bombarder“ Darka Bajića i „Srbija godine nulte“ Gorana Markovića.

U ponedeljak će u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovati Atelje 212 predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ autora Ljubomira Simovića za koju su karte već rasprodane.

Najavljeni su i kulturno-umetnički performans „Melodije Bljeska i Oluje“ u izvođenju Predraga Lucića i Borisa Dežulovića i nastup hora „Horkestar“ koji će se u subotu na Cvjetnom trgu predstaviti obradama pesama poznatih srpskih i stranih grupa.

Sredstva za manifestaciju koja je prepoznata kao način promocije savremene srpske umetnosti i kulture najvećim delom obezbeđena su iz budžeta preko Saveta za nacionalne manjine Hrvatske, a manifestaciju su pomogli i ministarstva kulture Srbije i Hrvatske i grad Zagreb.

S obzirom da su program i leci o manifestaciji štampani ćirilicom novinare je zanimalo kako će mlada publika kojoj je, po Dragojevićevim rečima, program prvenstveno namenjen znati šta se i kada dešava s obzirom da ne znaju ćirilicu, on je odgovorio da je to prilika da pitaju svoje roditelje koji su je učili, ali i da je i sami nauče s obzirom da i ćirilica ima viševekovnu tradiciju u Hrvatskoj.

Izvo: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *