Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

STING NA JUBILARNOM DESETOM GAF – u

Deseti, jubilarni Guitar art festival (GAF), održaće se od 7 – 14. februara, a jedna od glavnih zvezda koncertnog dela programa biće britanski muzičar Sting.

„Guitar art festival“, osnovan 2000. godine, jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji i regionu, a prepoznat je u svetskim okvirima kao jedan od nekoliko najvećih festivala gitare u Evropi.

Popularni britanski muzičar Sting imaće nastup 8. februara u Velikoj sali Sava centra, gde će nastupiti zajedno sa virtuoznim lautistom Edinom Karamazovim u okviru njihovog zajedničkog projekta „Songs from the Labyrinth“.

Album „Songs from the Labyrinth“, koji čine pesme proslavljenog elizabetanskog kompozitora Džona Daulenda, stvarane u kasnom 16. veku, pisane za lautu i glas, završio je 2006. i 2007. godinu na prvom mestu Bilbordove liste za klasičnu muziku. Takođe, 2006. godine je dostigao visoko 25. mesto u SAD, odnosno 24. mesto na listi albuma u Velikoj Britaniji uz čak 12. mesto na evropskoj listi albuma.

U intervjuu za britanski „Channel 4“ Sting je otkrio inspiraciju za ovakav projekat: „Ako ti je svrha da ideš napred, ponekad moraš i da pogledaš unazad, da shvatiš da si deo nasleđa. Pop muzika nije nastala sa Elvisom, popularne pesme postoje koliko i mi sami“.

Prodaja ulaznica za sve koncerte desetog Guitar Art festivala počeće u ponedeljak, 15. decembra 2008.

Ulaznice će tokom decembra biti jeftinije oko 20 odsto, a prodajna mesta biće blagajne Sava centra i Beogradske arene, kao i prodajna mesta. Bilet servisa i Eventima

Ulaznice za koncert Stinga i Edina Karamazova prodavaće se sa popustom po cenama od 2000, 2800 i 3600 dinara.

Sting danas iza sebe ima preko 105 miliona prodatih nosača zvuka, nekoliko višestruko platinastih albuma, kao i neverovatnih 17 „Grammy“, isto toliko „BMI“ i četiri „BRIT“ nagrade.

Pored tri nominacije za Oskara za najbolju pesmu, Sting je ostvario i oko petnaest uloga među kojima i čuvene dve za filmske klasike „Dina“ i „Dve čađave dvocevke“. Uz dve nominacije, jedan Zlatni globus je osvojio za najbolju filmsku pesmu, a vlasnik je i dve „Emmy“ nagrade za DVD izdanje „Sting in Tuscany – All This Time“.

Najznačajnijim muzičkim, filmskim i televizijskim nagradama je dodao i dve ugledne kompozitorske „Ivor Novello“ nagrade, a prestižni Univerzitet iz Njukastla je Stingu dodelio i počasni doktorat iz oblasti muzike.

Edin Karamazov se smatra jednim od najvećih virtuoza na lauti, arhaičnom instrumentu, preteči današnje gitare. Rođen 1965. godine u Zenici, Karamazov se prvo školovao kao klasični gitarista kod učitelja Sergija Selibadačea, osvojivši čak četiri prve nagrade na uglednim takmičenjima.

Svoje virtuozno umeće sviranja barokne laute stekao je u tradicionalnoj švajcarskoj školi „Cantorum Basiliensis“ kod majstora Hopkinson Smita. Nastupao je sa priznatim ansamblima rane muzike kao što su „Hillard Ensemble“ i „Hesperion XX“.

U svojoj diskografiji ima nekoliko zajedničkih izdanja sa virtuozom Andreasom Šolom (Andreas Scholl), a pored uspešnog albuma sa Stingom, 2008. godina donosi solo album „Lute is a Song“.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *