Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAKON 50 GODINA PRONAĐENA LJUBAVNA PISMA OSCARA WILDEA


Kolekcija pisama i rukopisa Oscara Wildea za koju se vjerovalo da je izgubljena, pronađena je nakon 50 godina, tvrde akademici.

Devet rukopisa i četiri pisma koji bacaju svjetlo na život i djelo proslavljenog pisca, dramaturga, mudraca i samoprozvanog „gospodara jezika“, donirani su knjižnici The Morgan u New Yorku.

Među pronađenim stranicama je i najznačajnije otkriće, najjstarije pismo poslano velikoj Wildeovoj ljubavi lordu Alferdu Douglasu zvanom Boise čime su dokumentirani počeci njihove homoseksualne veze početkom 1890.

U jednom pismu s kraja 1892. godine, Wilde je izrazio slatku žudnju da bude s Douglasom te rekao kako se nada da mu se svidjela rođendanska čestitka koju je poslao ljubavniku za 22. rođendan.

– Najdraži Bosie, zaista mi je drago da si bolje i da ti se sviđa čestitka. Oxford je neudoban po zimi. Uskoro odlazim u Pariz. Strašno bih želio otići s tobom negdje gdje je vruće, užasno sam zaposlen u gradu – napisao je Wilde.

Douglas je uništio mnoga pisma koja mu je slao Wilde, a ona sačuvana nalaze se u knjižnici Clark na sveučilištu UCLA u SAD-u, tako da je ovo otkriće novih pisama uistinu značajno.

Sačuvana pisma pripadala su Boisevu ocu čiji je bijes zbog sinove veze s Wildeom doveo do najokrutnijega kaznenog suđenja toga doba koje je rezultiralo Wildeovom osudom zbog optužbi da je počinio djela „velike pokvarenosti“.

Izvor: Večernji hr I.Vi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *