Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

LE KLEZIO: INTERNET BI MOŽDA SPREČIO DRUGI SVETSKI RAT

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, francuski pisac Žan-Mari Gistav Le Klezio smatra da je internet tako moćno sredstvo u rukama javnosti da bi, da je ranije postojao, možda sprečio pojavu Hitlera na svetskoj sceni i izbijanje Drugog svetskog rata.

Obraćajući se novinarima u Stokholmu, gde će mu u sredu biti svečano uručena Nobelova nagrada, francuski pisac je rekao da širenje informacije putem vebsajtova i blogova predstavlja novo sredstvo u sprečavanju sukoba. U predavanju na Švedskoj akademiji, 68-godišnji književnik je čak izneo tvrdnju da bi ranije uvođenje informatičke tehnologije verovatno sprečilo izbijanje Drugog svetskog rata.
„Ko zna, da je internet postojao u to doba, možda Hitlerova kriminalna zavera ne bi uspela – poruga kojoj bi bila izvrgnuta možda bi je sprečila da izađe na svetlost dana“, rekao je Le Klezio.

On je, međutim, naveo da pristup kompjuterima i dalje predstavlja luksuz u mnogim zemljama u razvoju i da je iskorenjivanje gladi i nepismenosti glavni prioritet čovečanstva.

„Pismenost i borba protiv gladi su usko povezani. Jedno se ne može postići bez drugog. I jedno i drugo od nas zahtevaju hitnu akciju“, istakao je on.

Izvor: Blic Online/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *