Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

INTERNET ZA JAČANJE KULTURNIH VEZA

OTVORENA REGIONALNA KONFERENCIJA POSVEĆENA PORTALIMA ZA KULTURU

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić ističe značaj Interneta kao novog medija za „prevladavanje nerazumevanja između različitih kultura i za doprinos decentralizaciji kulture“.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić otvorio je regionalnu konferenciju posvećenu portalima za kulturu, naglasivši njihov značaj za „prevladavanje nerazumevanja između različitih kultura i za doprinos decentralizaciji kulture“.

„Portali i internet sajtovi predstavljaju sredstva bržeg i bogatijeg interkulturalnog dijaloga koji zastupa Ministarsvo kulture, a koji omogućava da se ponovo sagleda aktuelno nerazumevanje kultura, nacija, religija i običaja svakodnevnog života“, istakao je Bradić u beogradskom „Gete Institutu“.

Bradić naglašava da je Srbija mnogo učinila na zaštiti kulturnih identiteta manjinskih zajednica, ali i da treba još mnogo toga učiniti na razvijanju razumevanja prema svim kulturnim identitetima.

Ministar je ocenio da su „portali, kao internet platforme kulturološko-edukativnog karaktera, način prezentacije svih oblika stvaralaštva“.

Decentralizacija kulture

Portali na pojednak način tretiraju projekte velikih urbanih sredina i one koji nastaju na periferiji i time doprinose „prevazilaženju postojeće kulturne hijerarhije i podstiču proces decentralizacije kulture“.

„Budućnost portala leži u negovanju različitosti kultura i otvorenosti za nove kreativne impulse, a svakako će biti značajni za podsticanje interkulturalnog dijaloga, učvršćivanje kulturnih veza i omogućavanje boljeg kulturnog razumevanja“, naglasio je Bradić i ukazao da „kulturne razlike i nedostatak dijaloga uvek mogući faktori nove regionalne krize“.

Ističući da je Internet relativno novi medij koji sve više utiče na javnost, Bradić je naglasio potrebu njegovog zakonskog regulisanja, s obzirom na to da kod nas još to nije dovoljno urađeno.

Bradić je podsetio da je Zakonom o javnom informisanju Internet definisan kao javno glasilo i najavio da će donošenje novog zakona o informisanju, na čemu Ministarstvo kulture radi, uneti „važne i podsticajne promene u toj oblasti“.

Direktorka „Si kalt“ portala za kulturu jugoistočne Evrope Vesna Milosavljević je najavila da će tokom dvodnevne konferencije, na kojoj će učestvovati članovi mreže iz svih zemalja bivše Jugoslavije, biti prikazane aktivnosti od 2006. godine od kada se ta mreža razvija.

Biće reči i o potencijalima i preprekama portala kao mostova ka inovativnoj saradnji u regionu, o mogućnostima njihovog finansiranja, kao i o šansama i izazovima kulture u digitalnoj eri.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *