Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„GOMORA“ NAJBOLJI EVROPSKI FILM

Italijanski film „Gomora“ proglašen je za najbolji na dodeli Evropskih filmskih nagrada u Kopenhagenu. Kristin Skot Tomas dobila nagradu za najbolju glumicu.

Italijanska drama o mafiji „Gomora“ trijumfovala je na dodeli ovogodišnjih Evropskih filmskih nagrada, u danskom glavnom gradu Kopenhagenu, kao najbolji film i pobednik u još četiri kategorije.

Evropska filmska akademija, koja broji 1.400 članova, nagradila je kao najboljeg režisera Matea Garonea za ovaj film, koji je doneo i nagradu za najboljeg scenaristu šestorici autora scenarija.

Toni Servilo osvojio je evropsku nagradu za najboljeg glumca, ulogama u „Gomori“ i filmu „Divo“, u kojem tumači bivšeg italijanskog premijera Đulija Andreotija.

„Gomori“ je pripala i nagrada za najboljeg snimatelja a dodeljena je Marku Onoratu.

Film na bespoštedan način oslikava organizovani kriminal u Napulju, a snimljen je po istoimenoj knjizi Roberta Savijana, koji već dve godine živi pod zaštitom policije zbog pretnji smrću od gangstera.

„Gomora“ je ove godine osvojila i Gran pri na filmskom festivalu u Kanu.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Kristin Skot Tomas, iz Velike Britanije, za ulogu u filmu „Moja tako duga ljubav“.

Počasne nagrade uručene su britanskoj glumici Džudi Denč i četvorici osnivača danskog filmskog pokreta Dogma, od kojih je najpoznatiji Lars fon Trir.

Ove nagrade, renomirane u filmskoj industriji, dodeljuje Evropska filmska akademija, utemeljena 1989. godine radi unapredivanja evropskog filma, a njen prvi predsednik bio je veliki švedski reditelj Ingmar Bergman.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *