Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOKO ŠANEL OBELEŽILA 2008. GODINU

NJUJORK Zaslugom modnog kreatora Karla Lagerfelda lik i delo čuvene revolucionarne Koko Šanel obeležilo je kraj 2008. godine.

U želji da na adekvatan način obeleži 125 godina od rođenja kreatorke, Lagerfeld je upriličio izložbu u Njujorku, lansirao Šanel kovanicu, osmislio modnu reviju i snimio kratki nemi film o ovoj čuvenoj ženi.

Lagerfeldov desetominutni, ali visokobudžetni film biće premijerno prikazan ove nedelje u Parizu u pozorištu Le Ranela zajedno sa predstavljanjem Šanelove Pariz-Moskva predjesenje kolekcije.

„Uvek sam voleo neme filmove. Danas su ljudi ponovno spremni za nemi film jer provode sate čitajući sms poruke i mailove,“ izjavio je on, apreneo sajt „Hepinovisad“.

I Pavlovič u filmu

Kreator je u filmu okupio poznate pripadnike svoga društva, uključujući modela Brada Keniga, svog telohranitelja, kao i ličnog advokata Sebastiena Jondeua, a model Edita Vilkevišute je odglumila mladu Koko iz 1913. godine kada je legendarna kreatorka tek otvorila butik.

Drugi deo filma odvija se u 1923. godini kada je robna marka već utemeljena. Radnja uključuje fascinantne, većinom ruske likove, poput ljubavnika Dmitrija Pavloviča od koga je i uzela kratku mušku jaknu i učinila je ženstvenom.

Lagerfeld: Koko je bila zavodnica

„Šanel je bila očaravajuća žena, otvorena za zavođenje muškaraca. Ove godine svi su odlučili da naprave film o njoj, a poznato je da ti filmovi nisu uvek tačni,“ izjavio je Lagerfeld.

Lagerfeldov film snimao se dva dana u studiju u okolini Pariza i snimljen je u stilu holivudske produkcije.

Volela je raskoš dvora

Koko Šanel je bila opčinjena Rusijom i raskoši u kojoj su živeli ruski vladari. Ne samo što je Coco od svog ljubavnika velikog vojvode Dmitrija Pavloviča pozajmila ideju za kratke tople kapute sa duplim kopčanjem, a inspirisana Rusijom 1927. godine lansirala i parfem po imenu Kur de Rusi, nego je i godinama sarađivala sa istaknutim ruskim kreativcima poput Stravinskog, Diaglieva i Lifara.

Kolekcija po imenu „Pariz – Moskva“ slavi tradiciju i vrhunsko umeće izrade odeće. prikazana je u Mezon d’Art u Parizu. Dizajner je rekao kako je svaku sliku imao u mislima. Kolekcija je obuhvatila elemente Rusije i ruskog folklora.

Novčić

„Moda nije nešto što živi samo u haljinama. Moda je na nebu, na ulici, moda ima veze sa idejama, sa načinom na koji živimo i sa tim što se događa,“ izjavila je modna vizionarka pre više od 50 godina.

U čast 125. rođendana nezaboravne Koko, Karl je dizajnirao zlatne i srebrne kovanice od pet eura.

S jedne strane nalazi se portret Madam Koko, dok se s druge strane nalazi broj pet – simbol i „srećan brojkuće Šanel.

Kampanja francuske nacije

U saradnji s francuskim Ministarstvom za kulturu, ovim je činom odata još jedna velika počast nezaboravnoj Koko. Ovu modnu revolucionarku njen najbolji „izum“ – mala crna haljina, doveo je na Tajmsovu listu najuticajnijih osoba 20. veka. Ona je bila jedina osoba na toj listi iz sveta mode.

Promocija limitirane kolekcije kovanica koje se prodaju po ceni od 5.900 eura deo je velike kampanje odavanja počasti ženi koja je zadužila Francusku i svakako pomogla mitu o Francuskinjama kao najelegantnijim ženama sveta.

Kolekcija putuje do 2010.

Izložba pod nazivom šanel Mobil art postavljena u paviljonu u Central parku u Njujorku bila je dostupna publici u oktobru 2008.

Mobil Art je svoju turneju započela u Hong Kongu u februaru ove godine, nastavila u Tokiju, a nakon Njujorka krenula put Londona i Moskve. Završnicu će imati u Parizu 2010. godine.

I Širli i Odri glumile Koko

Ovo je zaista bila godina obeležavanja Koko Šanel – na Lajftajm TV kanalu Širli Meklejn je na filmu otelotvorila 70-godišnju Koko u doba najveće slave, dok je Odri Tatu snimila film „Koko pre Šanela“ o mladim danima nezaboravne modne ikone.

Gabrjel Bonur (Koko Šanel) je rođena 1883, a umrla 1971. godine. Svojim je stilom i načinom života popularizovala Šanel eleganciju poznatu po klasičnim kompletima, luksuznoj bižuteriji, parfemu Šanel 5, i, naravno, maloj crnoj haljini.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *