Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONCERT POSVEĆEN ŠABANU BAJRAMOVIĆU

Veliki koncert posvećen preminulom velikanu romske muzike Šabanu Bajramoviću pod nazivom „Prijatelji Šabanu“ biće održan 6. decembra u Centru „Sava“, kada se navršava pola godine od smrti ovog umetnika.

Na koncertu će nastupiti prijatelji i poštovaoci Bajramovića Esma Redžepova, Zoran Predić, Dado Topić, etno ansambal „Misteriozni glasovi Bugarske“, Luis, Jildiz Ibrahimova bend iz Turske, Šaban Tribjut bendovi („Diksi pogon“ i „Crne mambe“) i prateći ansambli.

Tokom koncerta biće emitovani snimci kao omaž životu Bajramovića, a izvršni producent koncerta Ivan Blagojević je najavio da će na kraju svih 70 učesnika izvesti kompoziciju „Đelem, đelem“ koja je u interpretaciji Šabana Bajramovića izabrana za himnu svih Roma sveta.

Ovaj koncert je početak projekta Ministarstva kulture Srbije „Šaban Bajramović“, posvećen stvaralštvu Roma, koji će tokom decembra obuhvatiti različite manifestacije u Etnografskom muzeju.

U godini kada Srbija predsedava Dekadom Roma, inicijator i nosilac projekta koji ima za cilj da predstavi kulturno stvaralaštvo te nacionalne manjine je Ministarstvo kulture, a odvijaće se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića i uz podršku gradskih struktura Beograda i Niša.

U Art bioskopu Etnografskog muzeja 7. decembra će započeti revija filmova inspirisanih životom Roma koja će trajati do 13. decembra.

Biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova proizvedenih u Srbiji i 11 kratkometražnih dokumentarnih ostvarenja, a u četiri filma pojavljuje se i sam Bajramović.

Izložba fotografija inspirisana životom i kulturom Roma biće otvorena 10. decembra i publika će moći da je vidi u Etnografskom muzeju do 22. decembra.

Tokom decembra biće organizovan i naučni skup posvećen književnosti i jeziku Roma.

Šaban Bajramović preminuo je 8. juna ove godine. Njegove kompozicije svirali su i pevali mnogi muzičari sa svih kontinenata, a svrstan je među deset najboljih bluz pevača u svetu.

Više od 20 godina bio je na čelu sastava „Crna Mamba“, a na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za kralja romske muzike.

Bio je najplodniji, najproslavljeniji i najznačajniji romski pevač, kompozitor i pesnik na prostorima Balkana. Poslednji album „Romano raj“, objavio je prošle godine.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *