Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAJBOLJE IZ GLASNIKA


TRADICIONALNE nagrade 45. sajma knjige i grafike u Nišu, koji traje do 8. decembra u petak su uručene u kategorijama: „presad mudrosti“, „inicijal“ i „otisak“.

„Službeni glasnik“ nagrađen je za kompletnu produkciju, „Beogradska knjiga“ je u istoj kategoriji priznanja „presad mudrosti“ nagrađena za najvredniju kolekciju (Odabrana dela Ljubomira Simovića). Kao najbolje pojedinačno izdanje ocenjeno je delo „Enciklopedija srpskog naroda“ Zavoda za udžbenike Beograd.Ista izdavačka kuća nagrađena je za autorski doprinos umetnosti ili nauci za knjigu „Heraldika i Srbi“ Dragomira Acovića. Za afirmaciju knjige nagrađen je „Kreativni centar“ (Edicija „Ovako se živelo“).

Nagrada „Inicijal“ za delo u kome se prožimaju sadašnjost i budućnosti otišla je u ruke „Prometeju“
za izdavački poduhvat „Sveta Gora Fruškogorska“ Dejana Medakovića. U kategoriji nagrade „otisak“, za estetski tretman knjige, nagrađeni su „Sveti manastir Hilandar“ (Biblioteka „Tavor“, autor đakon dr Milorad M. Lazić, „Srpska estetika asketizma“); za tehnološki tretman knjige nagrađena je Direkcija za izdavačku i bibliotečko-informacionu delatnost Ministarstva odbrane, za delo „Srpska vojska“ dr Bojana Dimitrijevića, dok je „Plato“ sa bibliotekom „Beskrajni plavi krug“ nagrađen za intermedijalni tretman knjige.

Odluke o svim nagradama donete su jednoglasno, zajedno sa priznanjem „Boža Vojinović“, koje je uručeno Slavku Poledici za afirmaciju i popularizaciju niškog sajma i plasman knjiga u 2008. godini.

Niški sajam zatvara se 8. decembra.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *