Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMINUO RUSKI PATRIJARH ALEKSEJ II

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II preminuo je jutros u 79. godini, izjavio je portparol moskovske patrijaršije Vladimir Vigilonski.

„Patrijarh Aleksej je preminuo. To se dogodilo jutros“, izjavio je Vigilonski, preneo je Itar-tas. Ruski patrijarh već duže vreme je imao srčane smetnje, navodi AFP. Patrijarh je umro u svojoj rezidenciji u Peredelkinu, nedaleko od Moskve, dodaje BBC. Datum i mesto sahrane Alekseja II biće utvrđeni sutra na sednici Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, saopštila je danas Moskovska patrijaršija.

„Na sutrašnjem sastanku bi trebalo da bude imenovan i vladika koji će zamenjivati Alekseja do izbora novog patrijarha“, izjavio je portparol Patrijaršije Vladimir Vigiljanski. On je rekao da mu nije poznato da li je Aleksej Drugi izrazio neku želju u vezi sa mestom sahrane, ali nije isključio mogućnost da je patrijarh u nekom trenutku razgovarao sa nekim o tome.

Prema izveštajima medija, sahrana bi mogla da bude održana 7. decembra u Moskvi.

Smrt patrijarha oglašena je danas zvonjavom sa zvonika svih 600 moskovskih crkava. Zvona su zvonila u skladu s kanonima Ruske pravoslavne crkve, predviđenim za takve slučajeve.

Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II (rođen 23. februara 1929.) je 15. moskovski patrijarh i duhovni vođa Ruske pravoslavne crkve.

Rođen je kao Aleksej Ridiger u porodici ruskih emigranata u tada nezavisnoj Estoniji. Njegov otac bio je pravoslavni sveštenik.

Aleksej II je obavljao svešteničke dužnosti u dve crkve u Estoniji, nakon što je ta zemlja postala deo Sovjetskog Saveza.

Diplomirao je na Lenjingradskoj duhovnoj bogosloviji 1949. godine. Đakon je postao 1950. godine, potom je diplomirao na Lenjingradskoj duhovnoj akademiji , a 1961. postavljen za episkopa Talina i Estonije. Zatim je 23. juna 1964. godine izabran za arhiepiskopa, a 25. februara 1968. za mitropolita.

Aleksej II je bio oženjen ali se razveo kako bi mogao da se zamonaši.

Od 1986. godine do njegovog izbora za patrijarha bio je mitropolit Novgoroda i Lenjingrada.

Nakon smrti patrijarha Pimena I 1990. godine, Aleksej je izabran za novog patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Aleksej se poslednji put u javnosti pojavio 2. decembra u Minhenu u hramu Svetog Nikolaja Ruske zagranične crkve, što se smatra činom pomirenja između ove dve podeljene struje u ruskom pravoslavlju.

Prijatelj srpskog naroda

Aleksej II je bio prijatelj srpskog naroda. Poslednji put je boravio u Beogradu za vreme NATO bombardovanja 20. aprila 1999. godine, kada je, zajedno s patrijarhom Pavlom, u crkvi svetog Save predvodio molitvu za mir, kojoj su prisustvovale hiljade ljudi. On se zalagao za to da Kosovo i Metohija ostanu u sastavu Srbije, a ruska crkva je osudila jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Preminuli patrijarh je bio na čelu najveće Pravoslavne crkve na svetu i bio je duhovni vođa dve trećine ruske populacije koja broji 142 miliona ljudi.

BBC navodi da je patrijarh Aleksej pomogao podizanje ugleda Ruske pravoslavne crkve, nakon decenija represije pod komunizmom.

Međutim, njegovi odnosi sa Katoličkom crkvom ostali su „zamrznuti“. Patrijarh Aleksej je nekoliko puta odbio da se sastane sa bivšim poglavarom Rimokatoličke crkve papom Jovanom Pavlom II, kao i sa sadašnjim Benediktom XVI.

Pomen patrijarhu Alekseju II u Beogradu

U svim hramovima Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Srpske pravoslavne crkve sutra će u podne biti služen pomen patrijarhu moskovskom i cele Rusije Alekseju II.
S blagoslovom i u ime patrijarha srpskog Pavla, u beogradskoj Sabornoj crkvi pomen će služiti vikarni episkop hvostanski Atanasije. Vladika hvostanski će u nedelju služiti liturgiju u crkvi Svetog Marka, a zatim u 12 časova parastos patrijarhu Alekseju II u Ruskoj crkvi Svete Trojice.

Pretrpeo nekoliko moždanih udara

Aleksej II je pretrpeo nekoliko moždanih udara 2002. godine, prenosi RIA Novosti na svom sajtu. U aprilu 2007. mediji su javili da je Aleksej II bio smešten na jednu kliniku u Švajcarskoj zbog „veoma lošeg zdravstvenog stanja“. Ruska crkva je tada potvrdila da je patrijarh bio na lečenju ali je demantovala da je bio u kritičnom stanju.

Ko su mogući naslednici Alekseja II?

„Mitropolit Smoljensko-kalinjgradski Kiril Gundaev verovatno će naslediti Alekseja Drugog na tronu Ruske pravoslavne crkve“, rekao je Živica Tucić za RTS. Kiril Gundaev trenutno je zadužen za spoljne poslove moskovske patrijaršije. Kao moguće kandidate za patrijarha moskovskog i cele Rusije Tucić navodi i mitropolita Minskog Filareta i Kijevskog Vladimira.

Novi patrijarh bira se na crkveno-narodnom saboru i po pravilima izbor novog patrijarha obavlja se za jedan dan, javnim glasanjem, objasnio je Tucić.

Sinod SPC uputio saučešće

Sa blagoslovom i u ime njegove svetosti patrijarha Pavla, Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je danas telegram saučešća povodom smrti patrijarha Ruske pravoslavne crkve Alekseja II.

„Povodom iznenadnog i preranog upokojenja u Gospodu njegove svetosti Alekseja II, patrijarha moskovskog i sve Rusije, molimo Vas da, zajedno sa svima arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i vernima, primite naše iskreno saučešće“, navodi se u telegramu koji je, u ime Sinoda, potpisao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Molimo se Bogu za pokoj njegove plemenite duše, a svima vama da podari utehu u bolu za velikim jerarhom Crkve Hristove“, ističe se u telegramu saučešća.

Predsednik Srbije Boris Tadić takođe je danas uputio telegram saučešća predsedniku Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu povodom smrti patrijarha Alekseja II.

Vatikan: Iznenađenje i tuga

Vatikan je danas izrazio svoje „iznenađenje“ i „tugu“ na vest o smrti ruskog patrijarha Alekseja Drugog i pozdravio njegov „lični angažman“ u približavanju katolika i pravoslavaca.

Kardinal Valter Kasper, predsedavajući tela u Vatikanu koje je zaduženo za odnose sa pravoslavcima, rekao je da je „sa dubokom tugom“ čuo o smrti Alekseja Drugog.

„Njegov lični angažman u razvoju odnosa sa katoličkom crkvom uprkos teškoćama i tenzijama koje su povremeno izbijale, nikad nije bio doveden u pitanje“, rekao je Kasper koji se više puta sastao sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije. U saopštenju Pres službe Vatikana se naglašava da je Aleksej Drugi vodio crkvu „u vreme velike transformacije“ i da je taj zadatak sprovodio sa „velikom odgovornošću i ljubavlju za rusku tradiciju“.

Vatikan je saopštio da će Sveta stolica uputiti zvanično saučešće Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Hakeri nekoliko sati blokirali sajt Moskovske patrijaršije

Nepoznati hakeri na nekoliko sati su blokirali sajt Moskovske patrijaršije, što je onemogućilo pravovremeno postavljanje zvaničnog saopštenja o smrti ruskog patrijarha Alekseja Drugog.

„Zvanični sajt Moskovske patrijaršije rpc.ru hteo je da postavi zvanično saopštenje o smrti Alekseja Drugog, ali je sajt bio na meti napada hakera i blokiran više od dva sata“, rekao je novinarima šef pres-službe Moskovske patrijaršije Vladimir Vigiljanski, preneo je Itar-tas.

Gorbačov i Putin šokirani smrću patrijarha

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov rekao je za BBC da je šokiran smrću ruskog patrijarha Alekseja II.

„Duboko sam ga poštovao“, naglasio je Gorbačov.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je smrt poglavara Ruske pravoslavne crkve „tragični događaj“ i „veliki gubitak“ za Rusiju.

Izvor: Blic Online / Tanjug / Foto Reuters

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *