Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POVRŠNA I ŠABLONSKA INTERPRETACIJA MARIJE MAGDALENE

U Klovićevim dvorima otvorena je izložba Dimitrija Popovića ‘Marija Magdalena’ koja staje otvorena do 1. veljače

ZAGREB – Postoje ljudi koji iz „Alkemičara“ Paula Coelha pamte rečenicu „Ako nešto želiš, čitav svijet će se urotiti da to dobiješ“, ili se udube u „Da Vincijev kod“, pa se na temelju toga odmah smatraju ljubiteljima književnosti.

Erotska koketerija

Slično je s ljudima koji pogledaju slike Dimitrija Popovića i kažu da su ljubitelji umjetnosti. U svim tim slučajevima riječ je o „umjetnosti“ koja ne prodire dublje od površnih emocija. U Klovićevim dvorima očito ne misle tako: jednako prostora kao i njemačkom ekspresionizmu dali su Dimitriju Popoviću i njegovu ciklusu Marija Magdalena.

Dimitrije Popović je vrlo fin i pristojan gospodin i kad pričate s njim, nekako navijate za njega. No, kao ni do sada, njegova mi umjetnost ni ovaj put nije uvjerljiva: kako svođenje kompleksne problematike oko Marije Magdalene na pitanje svetica ili grešnica, tako ni slike koje najčešće naginju nadrealizmu.

Red grudi, red križa

Iz kose leđima okrenute Magdalene izrasta mrtvačka lubanja, iz Kristovih nogu izrasta lik Magdalene – tako umjetnik želi naglasiti njihovu povezanost. Crveni križ je na sivoj, olovkom sjenčanoj bradavici, spojeni su križ i jako lijepa žena (na naslovnom plakatu izložbe), oči žene prekrivene su kosom, posred raspetog tijela Isusa naslikana je žena čije lice odgovara idealima estetike našeg društva, ljudski lik se raspada, trga kožu s lica, deformirani se lik unakazuje…

Sve je prepoznatljiva, davno ucrtana umjetnikova šablona: Popović je vješt u crtežu (olovka u boji ili kombinirana tehnika) i osim teme transformacije vidljivo ga zanima ljudsko tijelo iznutra pa nije teško zaključiti da guta anatomske atlase. Kao tema se isprepleću žene i religija, nježna erotika i smrt, propadanje. U svom opusu jednako se bavio sveticama i ženama ikonama poput Marilyn Monroe, a ljudsko tijelo često mu služi kao simbol za pokazivanje religijskog iskustva.

Prema vlastitom priznanju, Dimitrije Popović se temom Magdalene bavi 35 godina, još od kada je vidio sliku s istom temom Georgesa de la Toura. Najnoviji je ciklus fotografija gdje mu pozira glumica koja se pretvara u biblijski lik Magdalene kako ga zamišlja Popović, a na temelju tih fotografija nastaju triptisi.

U erotskoj koketeriji, glumica mu pozira uz niz rekvizita: križ, stigme, kalež, mrtvačka lubanja, perle, crvena plahta… sve kako bi se dočarala Magdalena kako ju Popović gleda, kao žena koja je u sukobu sa samom sobom. Inače, to što se u medijima trubi da su gole grudi glumice provokacija jednostavno nije točno – umjetnost je tu vrstu provokacija odavno nadišla.


Dobra propagandna mašina

U više od tri desetljeća Popovićeva bavljenja ovom temom imamo, dakle, red golih grudi, red križa… i tako redom. Slikama impliciran bliži odnos Isusa i Magdalene umjetnik nastavlja i kroz riječ budući da izlazi i njegov roman „Raspeće strasti“. Sam je umjetnik izjavio kako se roman bavi istim pitanjem kao, naravno, da Vincijev kod – je li Magdalena Isusu rodila kćer. Ideja je da se o svemu snimi i film, a u pripremi je i monografija (već postoji jedna Giorgia Segata). Umjetnik oko sebe ima dobru PR mašinu, pa u duhu razmišljanja da umjetničko djelo ne postoji dok ne izađe iz ateljea treba promatrati i njegov opus. Izložba je dobila izvrstan termin te će se moći pogledati sve do 1. veljače.

Izvor: Jutarnji hr Patricija Kiš

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *