Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KAD SE PISCI ZAVADE

Kako je nobelovac zamalo platio afričkom vraču da baci kletvu na njegova biografa


foto: Corbis

Jedna od zavada koje već godinama uveseljavaju literarni svijet i služe za prepričavanje sočnih tračeva na okupljanjima književnika sukob je između dvojice visokocijenjenih pisaca – Britanca trinidadsko-indijskog porijekla i Amerikanca. Riječ je o sir Vidiadharu Surajprasadu Naipaulu, dobitniku plemićkog naslova 1990. i Nobelove nagrade za književnost 2001. i Paulu Therouxu, istaknutom piscu i putopiscu čijih je nekoliko romana Hollywood ekranizirao („Obala komaraca“ s Harrisonom Fordom, Helen Mirren i Riverom Phoenixom, „Ulica polumjeseca“ s Michaelom Caineom i Sigourney Weaver).

Prije dva desetljeća odnos između njih bio je prilično idiličan: etablirani književnik Naipaul bio je prijatelj i mentor Therouxu, koji je nakon prvih književnih radova 1972. objavio i stručni rad: „V. S. Naipaul – uvod u njegova djela“. Međutim, prijateljstvo je trajalo do 1998., kad je Theroux objavio svoju drugu, nimalo pohvalnu knjigu o svom odnosu s Naipaulom te o Naipaulu i njegovoj supruzi: „U sjeni sir Vidija“. U jednoj recenziji ta knjiga opisana je kao „neprekidno pljuvanje po Naipaulu i njegovoj Nadiri“, a tipičan ulomak iz nje opisuje Naipaula kao „duboko antipatičnog, mrgodnog škrca sklonog histeričnim ispadima kojem je rasa stalno na pameti“. Nije Theroux jedini koji se obrušio na Naipaula i njegov karakter: još jedan biograf – Patrick French – navukao je na sebe gnjev trinidadsko-indijsko-britanskog nobelovca i njegove supruge, ali njegova razotkrivanja neugodnih istina o siru Vidiju nisu bila tako bolna kao „nož u leđa“ od bivšeg prijatelja.

Na slici: Naipaul (lijevo) i Theroux 1986., dok još nisu bili u zavadi

(Ne znamo je li Theroux koristio baš sve što zna o Naipaulu za svoje napade, ali moramo napomenuti jednu činjenicu koja narušava vjerodostojnost tog inače izvrsnog književnika: u njegovu putopisu „Herkulovi stupovi“ iz 1995., u kojem je opisao svoj obilazak obala Sredozemnog mora, ima poglavlje i o Dalmaciji u kojoj se našao usred rata 1993. Opisujući situaciju, Theroux je tako slabo shvatio stvari da je proglasio Hrvate pravoslavcima, a Srbe protestantima!)

No, u novom broju magazina „Tattler“ otkriven je jedan od najbizarnijih detalja o tom književnom sukobu Naipaul-Theroux: sir Vidi i njegova Nadira zamalo su platili afričkom vraču da baci kletvu na Paula Therouxa! Naime, nedavno je bračni par Naipaul posjetio Ugandu, gdje je na tamošnjem sveučilištu on prije 40 godina bio „writer-in-residence“; kako Nadira piše u Tattleru, „tamo je upoznao jednog čovjeka koji je i sam htio biti pisac, čije ime on sad ne spominje, ali ja znam da je to jedan Amerikanac opsjednut Naipaulom koji mene mrzi upornošću stršljena.“ Kad su već bili u Ugandi, usput su posjetili jednog od tamošnjih vračeva. Kako u Tattleru piše Nadira, vrač je pažljivo pogledao njezina supruga i počeo postavljati pitanja:
– Želi li on biti podmlađen? Ili mu netko stoji na putu? Ima li netko koga se želi riješiti?“ Njoj su, kaže, na to pitanje na pamet pali bijedni izdajnički biografi. Međutim, Naipaul je bio suzdržan i nije htio platiti bacanje kletve na svoga literarnog neprijatelja.

Kad je obaviješten koliko je blizu bio da na njega bude bačena kletva, Theroux je za Sunday Times izjavio: – Vračevi i vješci su dio lokalnog kolorita samo za turiste, omalovažavajuće nadmene tipove i stereotipe kakvi su gospodin i gospođa Naipaul. Nekakav pravi vrač bi vjerojatno ustanovio da je gđa Naipaul prava mušterija za njegove tretmane.

Tu izgleda Theroux nije bio daleko od istine, ako je vrač zbilja bio pravi, jer je zabilježeno da je dotični, dok su Naipaulovi odlazili bez da su mu išta platili, dobacio Nadiri da je ona „zla žena kojoj nikakav džudžu (afrička vradžbina) ne bi mogao pomoći“.

Izvor: Večernji hr Marko Fančović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *