Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SUTRA POČINJE FESTIVAL EVROPSKOG I NEZAVISNOG FILMA EURO -IN FILM 2008

Festival evropskog i nezavisnog filma „Euro-In Film 2008“ počinje sutra u Art-bioskopu „Vojvodina“ na Spensu a u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada (KCNS). Prva, uvodna filmska projekcija 11. izdanja ovog promotornog i promotivnog festivala evropske filmske kulture i umetnosti i svetskog profesionalnog nezavisnog filma, koji će Novosađani moći da prate sve do 28. decembra, zakazana je u 18.30 sati i posvećena Želimiru Žilniku i njegovim Ranim radovima. U 20 sati sledi projekcija skoro potpuno nepoznatog filma Happy End, snimanog u Novom Sadu daleke 1929. godine, potom film Lasta Milana Belegišanina, a onda i Snimanje u Palermu proslavljenog Vima Vendersa.

– Ovaj nov Vendersov film, kao što je poznato, premijerno je bio prikazan na Kanskom festivalu, a potom ga je slavni reditelj povukao iz distribucije i kompletno premontirao ubacivši nekoliko potpuno novih segmenata. Publika u Beogradu videla ga je pre nekoliko dana, a novu verziju u trajanju od 108 minuta prikazujemo premijerno i našim sugrađanima rekao je juče na konferenciji za novinare urednik Filmskog programa u KCNS Đorđe Kaćanski.

On je tom prilikom istakao i da je mejnstrim glavni festivalski tok u okviru kojeg ćemo, uglavnom na projekcijama zakazanim za 20 sati, imati prilike da vidimo dobro uređen i osmišljen izbor najaktuelnijih i najatraktivnijih ovogodišnjih evropskih kinematografskih ostvarenja u sferi dugometražnog igranog filma i dokumentarnog filma. Manifestacija Dani italijanskog filma, koja se danas završava, zapravo je bila svojevrsni uvod u „Euro-In Film 2008“, a tokom nepunih mesec dana publiku, po rečima Kaćanskog, očekuje više od 130 raznovrsnih filmskih programskih sadržaja.

– Možemo reći i da se ove godine Festival evropskog i nezavisnog filma održava u znaku slova I budući da će publika, sem u italijanskim filmovima, moći da uživa i u indonežanskim i izraelskim filmovima, kao i u indijskim dečjim kinematografskim ostvarenjima, koji su svojevrstan poklon Indije deci Novog Sada i koje ćemo prikazivati pre podne – rekao je juče Kaćanski.

Među programskim segmentima manifestacije „Euro-In Film 2008“ svakako treba pomenuti retrospektivu filmova Rajnera Vernera Fasbindera, dominantne umetničke ličnosti novog nemačkog filma. Njemu u čast, u organizaciji Instituta „Gete“, biće priređena i izložba filmskih plakata. Biće, takođe, prikazana i najbolja ostvarenja s Festivala animiranog filma „Animanima 2008“, koji se održava u Čačku, studentski filmovi nastali tokom Filmskog kampa „Interakcija“ na Zlatiboru, filmovi u okviru segmenta „Kratki filmovi zapadnog Balkana“ i još mnogo toga. Po rečima Kaćanskog, očekuju nas i zanimljive promocije, poput dokumentarnog filma o pionirima niškog filma filmskog kritičara Dejana Dabića, promocija manifestacije „Newport Beach Film Festival“ iz Kalifornije itd.

Kampino

U „Snimanju u Palermu“, novom Venderesovom filmu snimanom u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj, Kampino, frontmen čuvene nemačke pank-rok grupe „Die Toten Hosen“, glumi Fina, svetski poznatog fotografa koji pronalazi novu ljubav i nov život uprkos tome što je meta upornog snajperiste. Fin vodi aktivan život, malo spava i ne ide nikud bez svojih vernih slušalica. S vremenom on napušta Diseldorf da bi mir pronašao u Palermu. Novu idilu koju tamo pronalazi iz korena narušava misteriozni ubica koji po svaku cenu želi da se osveti…

Ulaznice

Ulaznice za filmove glavnog, mejnstrim toka Festivala evropskog i nezavisnog filma „Euro-In Film 2008“ koštaće 200 dinara. Velik broj programa biće besplatan, a za jedan će biti potrebno izdvojiti 100 dinara. Kaćanski je istakao juče i da će oni koji nabave ulaznicu po ceni od 200 dinara – s njom moći da prate sve programske segmente predviđene za određeni dan.

Izvor: Građanski list S. Čamber

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *