Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRAĐEN REČNIK SRPSKOG JEZIKA

NAGRADA „Pavle Ivić“ dodeljena je jednotomnom „Rečniku srpskog jezika“, u izdanju Matice srpske, čiji su autori Milica Vujanić, Darinka Gortan – Premk, Miodrag Dešić, Rajna Dragićević, Miroslav Nikolić, Ljiljana Nogo, Vasa Pavković, Nikola Ramić, Rada Stijović, Milica Tešić i Egon Fekete. Ovo je saopšteno u ponedeljak na konferenciji za štampu u Institutu za srpski jezik SANU.

Nagrađeno delo, koje sadrži oko 85.000 reči, razlikuje se od ranijih sličnih rečnika, pa i Vukovog, kako po građi koja se u njemu našla, tako i po leksikografskim postupcima u njenoj prezentaciji. U obrazloženju Odbora Slavističkog društva Srbije, koje je pročitao predsednik Aleksandar Mladenović, ističe se da su isključene sve zastarele reči i njihova značenja, pre svega nefrekventni turcizmi, germanizmi, romanizmi i druge reči stranog porekla. Pojava ovog rečnika predstavlja krupno dostignuće srpske leksikografije i autor se trajno upisuje u istoriju srpske kulture.

Bogoljub Stanković, predsednik Slavističkog društva Srbije je istakao da je ovaj rečnik izuzetno značajan za dvojezičnu leksikografiju i da se prema njemu već radi srpsko-ruski rečnik.

„Rečnik srpskog jezika“, inače, nastao je uz pomoć „Beogradske knjige“, koja je učestvovala u završnoj redakciji ovog izdanja.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *