Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SMEH KROZ LAVIRINTE

Prva nagrada – karikatura Muhameda Đerleka

PRVA nagrada na 41. konkursu novinske karikature „Pjer“ otišla je u ponedeljak u ruke Muhameda Đerleka, za prikaz nekolicine naših sunarodnika koji kroz lavirint, kroz bezizlaz, traže rešenja za svoje muke, igrajući srpsko kolo. Ova, uz još tri nagrađene karikature, čiji su autori Goran Ćeličanin, Sava Babić i Slaviša Ševrt, od ponedeljka je izložena u galeriji „Progres“, gde su na svečanom otvaranju u ponedeljak laureatima uručene plakete sa likom Pjera Križanića i vredne novčane nagrade.

Predsednik žirija i prošlogodišnji pobednik na konkursu koji i u petu deceniju postojanja ulazi kao svakako najugledniji u regionu, pa i šire, Špiro Radulović, otvorio je izložbu rečima:

– Evo nas na kraju još jedne godine u kojoj se, kao i dosad, kroz „Pjera“ sumira cela jedna godina, sve naše brige i nevolje, naši uspesi i neuspesi, naši porazi i pobede, stanje nacije i naše okruženje. To po ko zna koji put otvara pitanje smisla karikature, njenog cilja i njenog zadatka. I ponovo – opet po ko zna koji put – daje pravo onima koji veruju da je cilj karikature da postavlja pitanja, a ne da nudi odgovore, kao i onima koji misle kako je jedini cilj karikature da posmatra društvo i postavlja njegovu dijagnozu.

Sto dvadeset jedna najbolja karikatura prispela na ovogodišnji konkurs „Novosti“, uvršćena je u postavku izloženu u „Progresu“, u konkurenciju za nagrade, i u prateći luksuzni katalog. Svečanu atmosferu na otvaranju izložbe upotpunila je muzika u izvođenju „Dua moderato“, a naš vrsni komičar, glumac Boda Ninković, na svoj duhovit način redom je otkrivao nagrađene karikature, svaku od njih proprativši prigodnim komentarom. Na Bodine opaske nadovezivao se Špiro Radulović, pročitavši obrazloženje žirija povodom svake od nagrada, dok je generalni direktor i glavni urednik „Novosti“ Manojlo Vukotić četvorici laureata uručio plakete, praćene vrednim novčanim iznosima.

O prvonagrađenom radu Špiro Radulović je, između ostalog, rekao: „Karikatura nudi više značenja. Onima koji su po prirodi optimisti, učiniće se kako Srbi i u svojim najtežim trenucima ne dozvoljavaju sebi da se predaju i klonu duhom, već nastoje da se nekako izvuku, prestroje i pripreme za nova iskušenja. Umereni pesimisti, međutim, zapitaće se otkud Srbi, po ko zna koji put – sa pesmom ili bez pesme – u iznudici, bezizlazu, propasti. A oni treći, pesimisti po zanimanju, zatražiće psihijatrijsko veštačenje!“

Srebrnim Pjerom u ponedeljak je ovenčan Goran Ćeličanin za karikaturu koja, za razliku od prvonagrađene, spada u tzv. novinsku, karikaturu trenutka, komentar na događaj koji je obeležio vreme kada je nastala. „Kada se proda obraz, poručuje autor, ne postoji nevidljiva zakrpa koja prodati deo može nadoknaditi ni ličnosti koja je to učinila – a ona je ovde vrlo prepoznatljiva – vratiti ono što je obraz simbolizovao. Oblik zakrpe, takozvana nezavisna država Kosovo, kolevka srpske samosvesti, državnosti i vere, na najbolji način – jednostavnim lakim crtežom – poentira ovu poruku. Smeh je gorak, ironija naglašena“, poručio je Radulović.

Treća nagrada pripala je Savi Babiću, za karikaturu na temu aktuelnu u svim manje ili više demokratskim društvima, u kojima se građanin – glasač, zaveden obećanjima političara, prečesto na putu do glasačke kutije pretvara u naivnu, poslušnu ovčicu. Žiri koji su, pored dr Radulovića, činili i Aleksa Gajić, Voja Žanetić, Aleksandar Čotrić i Zorica Tomić, naveo je nepretenciozan, sveden crtež protkan smislom za pokret, doziranje atmosfere i plasiranje britke poruke, kao posebne kvalitete Babićevog rada.

Naglasivši da je portret-karikatura likovna forma koja traži savršene crtače, sposobne da u nekoliko poteza naprave pravu studiju karaktera, Radulović je objasnio da „Pjer“ i „Novosti“ posebnom nagradom za portret zadužuju srpsku karikaturu. „Ove godine najbliži ovom cilju bio je Slaviša Ševrt iz Beograda sa portretom našeg poznatog filmskog stvaraoca Emira Kusturice. Karikaturalna izobličenja, naglašavanje nekih i svođenje drugih elemenata Kusturičine fizionomije, samo je istaklo njegov prepoznatljiv karakter, slobodnu i složenu ličnost“, obrazložio je predsednik odluku žirija.

Radulović je na kraju uputio posebnu čestitku čitaocima „Večernjih novosti“ i „konzumentima“ ovih karikatura, jer su „svoje čitalačko poverenje poklonili listu koji ume da neguje likovni žanr po kojem je Srbija – jednako kao i po tenisu i šljivama – veoma poznata u svetu“.

MUHAMED ĐERLEK, dobitnik prve nagrade
– NE MOGU da sakrijem zadovoljstvo – zaista sam presrećan, a još mi je draže što sam ovenčan baš zlatnim „Pjerom“. Pokušao sam da karikaturom oslikam srpski narod, taj inat koji su – iako je svojstven i ostalim narodima bivše Jugoslavije, upravo Srbi doveli gotovo do ranga institucije. Predstavio sam srpsko kolo, mada su, ponavljam, u njemu mogli biti i pripadnici drugih bivših jugoslovenskih naroda.

GORAN ĆELIČANIN, dobitnik druge nagrade
– STVARNO sam oduševljen, jer je opšte poznato da je „Pjer“ najznačajniji konkurs i najveća izložba karikature u srpskim razmerama, te da praktično predstavlja državno prvenstvo za nas karikaturiste. Drago mi je što je ove godine neko primetio i pohvalio, nagradio moj rad, a posebno mi je drago što je nagrađena karikatura za koju mislim da se pojavila u pravo vreme i na pravom mestu – na naslovnoj strani „Večernjih novosti“, kao specifičan komentar aktuelnog društvenog trenutka.

SAVA BABIĆ, dobitnik treće nagrade
– ZADOVOLJSTVO je i izuzetno velika čast, koja god nagrada da je u pitanju, ući među velike prethodnike nagrađivane na konkursu „Pjer“; i to je, nekako mi se čini, vrh, ne samo na domaćem terenu već i šire. Ja sam iz Loznice, a karikaturu na temu evolucije i glasača inspirisala je upravo naša stvarnost – mi smo u Loznici imali i po šest-sedam puta izbore na istom glasačkom mestu, i nije ni čudo što mi se to zadržalo u podsvesti. Inače, prošle godine sam dobio specijalnu nagradu na konkursu u Rumuniji, posvećenom isključivo temi – izbori i glasanje.

SLAVIŠA ŠEVRT, nagrada za portret
– BIO sam izuzetno iznenađen: upravo sam se vraćao iz pošte, iste one iz koje sam poslao radove na konkurs, kada me sačekala vest o nagradi. Prvi i do sada jedini put sam učestvovao na konkursu „Pjer“ pre deset godina, i priznajem da sam verovao da se o nagradama najčešće odlučuje na osnovu nekog minulog rada, što se pokazalo kao pogrešno. Iako radim u ugostiteljstvu, karikaturom i stripom se bavim već dugo i kad god mogu. Radim i portrete, ali i karikature sa političkim komentarom naše stvarnosti.

ROĐENDANSKI KONKURS
PROGLAŠENJU pobednika i uručenju priznanja učesnicima konkursa „Pjer“ prethodila je dodela nagrada sa Konkursa karikature organizovanog povodom 55 godina „Večernjih novosti“. Predsednik Upravnog odbora Kompanije „Novosti“ Dejan Gajić uručio je nagrade autorima najboljih „rođendanskih“ karikatura, koje su takođe izložene u „Progresu“. Prva nagrada otišla je u ruke Novice Kocića, dok su se među dobitnicima trinaest specijalnih nagrada našli i mnogi „stari Pjerovci“ ali i neki ovogodišnji laureati. Nagrađeni su Slobodan Srdić, Ranko Guzina, Milorad H. Jevtić, Milenko Kosanović, Goran Ćeličanin, Dušan Ludvig, Dragutin Milanović Gane, Dragan Stojanović, Svetlana Krstić, Aleksandar Blatnik, Špiro Radulović, Jovan Prokopljević i Sava Babić.
Izvor: Večernje novosti M.Mirković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *