Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRODAT DOKUMENT O ELENOR RIGBI

Dokument o Rigbijevoj Bitlsa prodat za 177.000 dolara


Dokument star 97 godina, koji sadrži tragove o identitetu Elenor Rigbi, junakinje jedne od najlepših ljubavnih pesama britanskog sastava Bitls (Beatles), prodat je na aukciji u četvrtak za 177.000 dolara, mada se očekivalo više.

Novac će otići Ani Moson, koja je prodala dokument i njenoj dobrotvornoj fondaciji Sanbims Mjuzik Trast (Sunbeams Music Trust), koja pomaže ljudima sa posebnim potrebama. Dokument je priznanica o plati iz liverpulske gradske bolnice i na njoj su ime i prezime i potpis Elenor Rigbi koja je bila najniža služavka. Njena godišnja zarada iznosila je 14 funti. Mosonova je rekla da joj je priznanicu 1990. godine poslao bivši Bitls Pol Makartni, pošto mu je pisala u ime svog dobrotvornog društva.

Pisala sam… Polu i zamolila ga za pola miliona funti. Međutim, na kraju pisma sam prosto napisala slušajte, znam da ste veoma brižna osoba i osećam da je privilegija da podelim svoju priču sa vama , rekla je Moson za Rojters pre aukcije. Dodala je da je devet meseci kasnije, u junu 1990. stigao čaroban koverat u njeno poštansko sanduče. Bilo je to devet meseci pošto sam mu pisala, što je bilo deo misterije jer kada pišete takvoj osobi očkujete da vaše pismo završi u kanti za otpatke , rekla je ona.

Rekla je da je u koverti sa zvaničnim znakom tadašnje turneje Pola Makartnija, bio dokument sa datumom iz 1911. godine. Moson je shvatila vrednost dokumenta kada je ugledala ime Elenor Rigbi, žene koja u istoimenoj pesmi umire u potpunoj samoći. Prema muzičkim sajtovima, Makartni je svojevremeno izjavio da je junakinja tužne pesme izmišljena.

U Liverpulu je otkriven i grob Rigbi, u blizini mesta gde je Makartni 1957. upoznao pevača i frontmena Bitlsa , Džona Lenona.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *