Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POLA VEKA NIŠKOG POZORIŠTA LUTAKA

NIŠ U niškom Pozorištu lutaka, koje obeležava 50. godišnjicu uspešnog rada otvoreni su 40. susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije počeli su u ponedeljak u Nišu nastupom Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda, a osim ovog, do 26. novembra, nastupiće još šest pozorišnih ansambala za decu iz Kragujevca, Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Zemuna i Niša.

Profesionalno lutkarsko pozorište u Nišu pre pola veka, započelo je svoj umetnički put amaterskim izvođenjem predstave „Drug na druga“ Božane Begovića 29. novembra 1958. godine. Nešto kasnije izvedena je prva profesionalna marionetska predstava „Zlatni petlić“ Marije Kulundžić u režiji Ivana Šnauca. Za osnivanje pozorišta „kriv“ je avijatičar, Slovenac, Karel Rankel, koji je službovao na Vojnom aerodromu i uporno molio „narodne vlasti“ da osnuju teatar.

Simbolično, 50 godina kasnije, nastavljači tradicije odlučili su se da jubilej obeleže postavljanjem na scenu drugog pilota – Egziperija i njegovog „Malog princa“, izvedenim uoči 40. Susreta profesionalnih lutkarskih pozorišta prošle nedelje.

Izvor: RTV Izveštava novinarka Radio Novog Sada Mirjana Radulović Pavlović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *