Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SREDNJOEVROPSKA NAGRADA ZA DRAGANA VELIKIĆA

Piscu i ambasadoru Srbije u Austriji Draganu Velikiću uručena je Srednjoevropska nagrada, koju dodeljuju Institut za Podunavlje i Srednju Evropu i Ministarstvo obrazovanja i nauke Austrije.

Povodom ove nagrade govor u čast ambasadora Velikića u „Esl“ muzeju u Klosternojburgu pored Beča, održao je bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek. Velikić je u govoru posle uručenja nagrade, prvom priznanju koje mu je dodeljeno izvan Srbije, rekao da je malo prostora na zemaljskom globu čiji mit toliko dugo traje kao kada je u pitanju Srednja Evropa.

„Možda razlog popularnosti i aktuelnosti Srednje Evrope leži u činjenici da njena egzistencija postoji transponovana u literaturu. Njena koheziona snaga je i u literaturi. Književna dela su jedine teritorije na koje se uvek možemo vratiti. Zato je literatura, na duže staze, moćnija od svake dnevne politike. I zato je Srednja Evropa preživela ratove, mirovne konferencije i gvozdene zavese“, rekao je najčitaniji srpski književnik u nemačkom jezičkom području.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *