Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

RAZLIKE SE PRIVLAČE

Početak veze u laboratoriji: Analiza DNA

Provodadžiluk uz pomoć moderne nauke obavljaće se klikom miša. Bar tako tvrdi jedna firma u Švajcarskoj koja je razvila sistem za pronalaženju idealnog partnera.

Švajcarska firma želi da posreduje u upoznavanju parova na osnovu njihovih genetskih predispozicija. Dobar seks i vernost u ljubavi po tom receptu trebalo bi da budu garantovani. Naučnici, međutim, samo uslovno prihvataju tu tezu.

Upoznavanje ne počinje romantično. Sedite kod kuće i štapićem uzimate bris iz usta za vaš DNA. Uzorak stavljate u epruvetu, a zatim u koverat sa adresom laboratorije u Švajcarskoj. Nekoliko dana kasnije u sandučetu ćete naći pismo u kojem se nalaze rezultati analize: jedan desetocifreni broj – vaš ID. Sa tim podacima ulazite u world wide web stranicu i počinjete da tražite stvorenje koje je sa vama genetski kompatibilno.

Ljubav se ne dogadja slučajno

Osoba sa kojom ćete imati uzbudljiv seks, zdravu decu i koja će vam biti veran partner biće pronađena poređenjem DNA – bar tako ljubav u budućnosti vidi švajcarska firma Gene Partner iz Ciriha. Od juna 2008. ova firma nudi pomoć ljudima koji traže partnera pod motom: „Ljubav se ne dogadja slučajno.“ Na web stranici firme Gene Partner piše da oni ocenjuju genetsku kompatibilnost između dve osobe i na toj osnovi procenjuju mogućnost trajnog i harmoničnog odnosa u braku.

Oni koji su prešli 30-tu, a žele da imaju decu ne bi smeli da gube vreme, smatra Tamara Braun, stručnjak za molekularnu biologiju, direktorka firme Gene Partner : „Od početka treba znati da li je partner biološki kompatibilan i da li se trud uopšte isplati.“

Kako do partnera iz snova

Maloj švajcarskoj firmi uzor je bostonski Scientificmatch. Com, firma o kojoj detaljno izveštava Vašington Post. Sve navodi na to da će se ubuduće zahvaljujući saznanjima moderne nauke potraga za partnerom obavljati klikom kompjuterskog „miša“.

Ubuduće – više nauke, manje romantike?

Po vidjenju Gene-Partner visoka tehnologija sve dublje zadire u svakodnevni život. Do harmoničnog partnerstva uz pomoć DNA analize dolazi se na sledeći način: prilikom uzimanja brisa na štapiću ostane veliki broj ćelija koje sadrže bezbrojne informacije. Za laboratoriju je pre svega interesantna, struktura takozvanog glavnog histokompatibilnog kompleksa (MHC). Iza komplikovanog naziva skriva se red gena koji proizvode određene površinske proteine na ćelijama. Ovi takozvani HLA -antigeni imaju veoma važnu ulogu u imunom sistemu organizma, a možda i u izboru partnera.

U zavisnosti od DNA

Shodno rezultatima DNA analize, firme koje posreduju u sklapanju poznanstava donosiće odluku i članovima preporučiti različite (MHC) tipove koji mogu odgovarati jedni drugima. Slični (MHC) tipovi se ne preporučuju. Nije slučajnost da se uz pomoć DNA analize pronadje „partner iz snova“.

Neodređena konstrukcija oslanja se na naučno potkrepljeno saznanje da MHC geni utiču na miris čoveka i njegovo vrednovanje mirisa druge osobe. Klaus Vedekind sa Univerziteta u Lozani detaljnije se bavio ovom materijom. Muškarci su tri dana nosili istu majicu, nisu se tuširali niti koristili dezodorans ili parfem. Žene su na osnovu mirisa majice ocenjivale da li im je miris atraktivan ili odbojan. Od svih učesnika eksperimenta Vedekind je uzeo DNA. Analizirao je MHC gene i na kraju izvršio poređenja sa naslednim faktorima onih koji su nosili majice. Rezultat je bio iznenađujući. Miris nekog muškarca ženama učesnicama eksperimenta bio je mnogo atraktivniji ukoliko su se njihovi uzajamni MHC geni više razlikovali.

MHC i potomstvo

Vedekind je rezultate istraživanja sažeo u rečenici: „Drugačiji MHC tipovi mirišu privlačnije“. Osim toga sadržaj MHC gena određenog para očigledno utiče i na mogućnost začeča. Istraživanje na jednom ostrvu u okviru male zajednice pokazalo je da je dvema osobama sa sličnim MHC-genima potrebno mnogo više vremena da bi začeli dete i da u takvim slučajevima žene imaju daleko veći broj pobačaja. Neki naučnici osim toga polaze od stanovišta da deca sa većom raznolikošću MHC imaju bolji imuni sistem.

Sa takvim zaključkom bio bih obazriviji, kaže Klaus Vedekind, ali na pitanje zašto neko voli nečiji miris a drugi mu je odbojan, istraživač odgovara: „ Mi uopšte ne znamo koliko dvoje ljudi moraju biti različiti da bi se uzajamno smatrali atraktivnim i da bi dobro funkcionisali.“

Firma Gene Partner je za sada očigledno nekoliko koraka ispred naučnika. U firmi tvrde da znaju ko kome biološki najbolje odgovara, a ko ne.

„Naša laboratorija traga za različitostima u HLA antigenu i za komponentom koja ostaje naša tajna“, kaže direktorka Tamara Braun. Klijent dobije rezultat klikom „miša“. Dve crvene tačke znače loše kombinacije, a dve zelene tačke daju kombinaciju sa dobrom osnovom za jaku dugotrajnu vezu.

Za svoje analize firma Gene Partner naplaćuje 199 dolara.

Izvor: Dojče vele V. Čolić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *