Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POHARANA „BANATSKA VINČA“

Nezvani gosti u potrazi za blagom prekopali jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Podunavlju

Arheolozi brišu tragove nezvanih „gostiju“ u Židovaru (Foto J. Danilović)

Vršac Ekipa od petoro arheologa i još toliko studenata arheologije iz Beograda, uz pomoć nekoliko radnika, desetak proteklih lepih dana otklanjala je štetu, koju su vandali krajem avgusta naneli praistorijskom lokalitetu Židovar, na brdu u blizini sela Orešca, kod Vršca. Za spasavanje ovog vrednog arheološkog nalazišta, koje svedoči o životu koji je ovde trajao oko dva milenijuma, Ministarstvo kulture je odobrilo vanredna novčana sredstva. Procenjuje se da će radovi potrajati još dve nedelje, ako vreme dozvoli.

– Nauci je pričinjena velika i nenadoknadiva šteta. Siguran sam da nezvani gosti, koji su krajem avgusta ovde boravili, nisu mogli da nađu bilo šta što bi im donelo bogatstvo, ali su prekopavajući i razorivši lokalitet, u dubini od tridesetak santimetara kulturnog sloja, uništili ono što smo pre dve godine konzervisali. Istovremeno, iznudili su naše novo, vanredno angažovanje na sređivanju lokaliteta i konzervaciju urađenog, rekao je za „Politiku“ arheolog Dragan Jovanović iz Gradskog muzeja u Vršcu.

Gradski muzej u Vršcu podneo je prijavu protiv nepoznatih počinilaca štete, ali za sada nezvani „arheolozi“ nisu pronađeni.

– Šteta bi, verovatno, bila znatno veća da posetu nisu primetili pripadnici Vojske Srbije, koji obezbeđuju obližnju bazu. Slična poseta nezvanih „arheologa“, zabeležena je i 2002. godine. Židovar je, inače, u naučnom smislu posebno zanimljiv, jer njegovih pet i po metara kulturnog sloja govori o hronologiji dešavanja i kulturama na ovom prostoru, na kome je život trajao u kontinuitetu sve do dolaska Rimljana, u prvom veku, objašnjava Dragan Jovanović, i naglašava da se, po značaju, ovaj lokalitet može porediti sa Vinčom.

Da podsetimo da je pre šest godina ovde otkrivena bogata ostava prepuna raskošnog nakita: fibule od srebra, masivni torkvesi od pletene srebrne niti, srebrne kutije i medaljoni s poludragim kamenjem, pa narukvice, perle od srebra i ćilibara, nakit od medveđih kljova, lepe glinene posude… Ukupno oko 200 predmeta, plemenite težine 2.296 grama. Židovarsko blago je bukvalno neprocenjivo. Istraživanju Židovara, značajnog nalazišta bronzanog i gvozdenog doba, veliki doprinos su dali Branko Gavela, Dragoslav Srejović, Miloš Jevtić i drugi.

Radovi na lokalitetu Židovar, s kraćim ili dužim prekidima, traju od 1948. godine. Dosadašnji rezultati promenili su pogled na istoriju i kulturu u Podunavlju.

I pored dobre zaštite, na lokalitet, s vremena na vreme, nasrću „zaljubljenici“ u arheologiju, pa je neophodan odlučniji odgovor države.

– Očekujemo rigoroznije sankcionisanje kriminala u ovoj oblasti, i odgovorniji odnos društva prema kulturnim dobrima. Najčešće, kopači blaga nisu neobrazovani, a poseduju i detektore metala koji, na žalost, kod nas još nisu zabranjeni. Očekujemo pomoć države, kaže Jovanović, i podseća da je Židovar napadan kroz čitavu istoriju – od Kelta, Dačana, Skita… Sada se nad ovim lokalitetom, upravo zbog korišćenja najsavremenijih tehničkih sredstava, nadvila još veća opasnost.

Izvor: Politika Jovica Danilović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *