Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROJEKAT PRIJATELJU ŠABANU

Velikim koncertom posvećenom Šabanu Bajramoviću, u Centru „Sava“ 6. decembra, Ministarstvo kulture se uključilo u manifestaciju „Prijatelji Šabanu“, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Koncert je deo projekta čiji je cilj da kroz izložbe, naučni skup i reviju filmova afirmiše stvaralaštvo romske populacije i da se uključi u obeležavanje Dekade Roma u Srbiji, saopšteno je u Ministarstvu kulture.

Kao prijatelji velikog muzičara, na memorijalnom koncertu nastupiće Esma Redžepova, Zoran Predin, Misteriozni glasovi Bugarske, Dado Topić, Luis i Šaban Tribute Bands.

Tokom koncerta biće emitovani snimci kao omaž životu Bajramovića, a tokom decembra Ministarstvo kulture biće pokrovitelj i revije filmova koja će biti održana u Art bioskopu Etnografskog muzeja.

Biće prikazano 12 dugometražnih igranih filmova proizvedenih u Srbiji inspirisani životom Roma, 11 kratkometražnih dokumentarnih prijatelja i četiri u kojima je učestvovao Bajramović.

Izvršni producent koncerta Ivan Blagojević rekao je da će 6. decemra biti tačno 180 dana od smrti ovog umetnika i istakao da će na kraju svih 70 učesnika izvesti kompoziciju „Đelem, đelem“ i da će svaki učesnik izvesti po tri kompozicije, neki Šabanove, neki ne.

Pomoćnik direktora Centra „Sava“ za programe kulture Vuk Žugić podsetio je koliko je Bajramović traga ostavio iza sebe, da je osoba koja je metafora za sve ono što su emocije, strast i da je ovo jedna od prilika da se podsetimo svega onoga što je on predstavljao.

Državni sekretar Ministarstva kulture Nadica Momirov smatra da je projekat Dekade Roma veoma značajan i da je njihov doprinos veoma značajan i da je to razlog pokretanja projekta kulture Roma. Šaban Bajramović je preminuo je 8. juna ove godine.

Njegove kompozicije su svirali i pevali mnogi muzičari sa svih kontinenata, a svrstan je među deset najboljih bluz pevača u svetu. Više od 20 godina bio je na čelu sastava Crna Mamba, a na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupao je u Indiji, gde je zvanično proglašen za Kralja romske muzike.

Bio je zvezda koja je proslavila romsku muziku, ali je poslednje dane života proveo sam, samo sa suprugom Milicom.

Bio je najplodniji, najproslavljeniji, najznačajniji romski pevač, kompozitor i pesnik na prostorima Balkana.

Njegovo izvođenje pesme „Đelem, đelem“ izabrano je za himnu svih Roma sveta, a poslednji album „Romano raj“, objavio je prošle godine.

Prodaja ulaznica za koncert počenje 25. novembra u Centru „Sava“ i Bilet servisu, a cena će biti 800 dinara.

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *