Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREDRAGU EJDUSU DOBRIČIN PRSTEN

Dramski umetnik Predrag Ejdus ovogodišnji je dobitnik najvišeg domaćeg glumačkog priznanja – Dobričin prsten – koje Savez dramskih umetnika dodeljuje za životno delo. Žiri, koji je radio u sastavu: Ksenija Jovanović (predsednik), Boris Isaković, Raško V. Jovanović, Biljana Maksić, Jug Radivojević, Svetozar Rapajić, Feđa Stojanović, Ivana Simeonović-Ćelić i Madlena Cepter (počasni član), doneo je odluku jednoglasno.

Zlatna kopija prstena glumca Dobrice Milutinovića, koju izrađuje Zlatara Majdanpek, Ejdusu će biti uručena u decembru, saopšteno je iz Saveza dramskih umetnika Srbije, a beleži Beta. Ejdus je 24. laureat nagrade Dobričin prsten, a prošlogodišnji dobitnik tog priznanja jeste glumac Bora Todorović. Generalni pokrovitelj nagrade već devet godina je Fond „Filip i Madlena Cepter“, a priznanje se dodeljuje i uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Predrag Ejdus je rođen 1947. u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju i diplomirao glumu 1972. na Akademiji za pozorište, film i TV u klasi prof. Milenka Maričića. Bio je član pozorišta „Dadov“ od 1962. do 1968, a član Drame Narodnog pozorišta u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja, i tu je ostao do 1993. Pre toga bio je v. d. direktor Drame Narodnog pozorišta. U Jugoslovensko dramsko pozorište prešao je 1993, a od 2000. godine je vanredni profesor glume na Akademiji BK. Bio je predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *