Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

APLAUZI NA PREMIJERI „FIGARA“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu preksinoć je premijerno izvedena dramsko-muzička predstava Figarova ženidba i razvod u režiji Slobodana Unkovskog. Mnogobrojna publika pokazala je dugim aplauzom zadovoljstvo ovim neobičnim scenskim delom, a, pored izvođača i muzičara na poklanjanje su izašli i reditelj, scenograf Miodrag Tabački i kostimograf Angelina Atlagić.

Poznati makedonski umetnik spojio je satiričnu komediju iz 18. veka – Bomaršeovu Figarovu ženidbu, istoimenu Mocartovu operu i komad Edena fon Horvata iz prve polovine 20. veka Figaro se razvodi, u kojem se pojavljuju isti likovi gospodara i slugu, ali u drugačijim društveno-političkim okolnostima. Tako složen projekat na temu ljubavi, revolucije i emigracije, kako dalje beleži Tanjug, izveo je veliki glumački i operski ansambl, a predstava je trajala nešto više od tri i po sata, uz jednu kratku pauzu.

Glavne likove grofa i grofice Almaviva, sobara Figara i sobarice Suzane igrali su u dvorskim ljubavnim peripetijama Boris Komnenić, Dušanka Stojanović, Miloš Đorđević i Nada Šargin, u drami izbeglištva Vojislav Brajović, Olga Odanović, Igor Đorđević i Nataša Ninković, dok su arije tih likova pevali Predrag Milanović, Sofija Pižurica, Vladimir Andrić i Dubravka Arsić.

Tri priče ne teku odvojeno, već se vreme i prostor prepliću i sudaraju, pa se povremeno na sceni nađu tri Figara ili neka druga tri lika iz različitih svetova, čudeći se jedni drugima, ali povremeno i prepoznajući nešto zajedničko. Slobodan Unkovski je ovaj originalni koncept obrazložio ambicijom da, govoreći o ljubavi i politici, na suptilan način predstavi stanje duha, teskobu koja se provlači kroz doba velikih promena i preloma.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *