Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MCCARTNEY ĆE OBJAVITI DOSAD NEPOZNATU PESMU BEATLESA

LONDON Zagonetna, dosad nepoznata eksperimentalna snimka Beatlesa „Carnival of Light“ mogla bi napokon ugledati svjetlo dana, rekao je Paul McCartney u razgovoru čiji su dijelovi objavljeni u ponedjeljak.

Taj eksperimentalni komad u trajanju od 14 minuta koji je stekao gotovo legendarni status među obožavateljima britanske skupine, snimljen je 1967. za festival elektronske glazbe, između dvaju snimanja pjesme „Penny Lane“.

No ostala trojica Beatlesa su se tada usprotivila objavi „Karnevala svjetla“ koji su ocijenili odveć avangardnim i potpuno različitim u odnosu na druge melodije skupine.

Sir Paul je u razgovoru za BBC Radio 4 koji će se u cijelosti objaviti u četvrtak, rastumačio smisao te pjesme koje je bio pokretač.

Snimka je nastala po uzoru na avangardne skladatelje poput Johna Cagea i Karlheinza Stockhausena, kako navodi McCartney. U njoj se čuju zvuci crkvenih orgulja, distorzija na gitari, žuborenja vode i riječi koje izgovaraju McCartney i John Lennon, primjerice „Barcelona“ i „kako si?“.

McCartney i danas posjeduje tu audiovrpcu. „Došlo je vrijeme da je sačuvamo za buduće naraštaje“, rekao je.

Izvor: Jutarnji hr / (Hina)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *