Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POVRATAK ČITANJU

Konkurs Ministarstva kulture za otkup knjiga do 20. novembra

Ministarstvo kulture će do 20. novembra raspisati konkurs za otkup knjiga objavljenih 2008, najavljeno je juče na redovnoj konferenciji za novinare. Otkup je, istakao je ministar Nebojša Bradić, instrument kulturne politike kojim se ukazuje na vrednosti za koje će se ministarstvo zalagati i istovremeno kontinuitet sa većprethodno dobro osmišljenom i započetom kulturnom politikom.

Obim sredstava za otkup nešto je što će sa takođe zadržati – 99.550.000 dinara utrošeno je za otkup izdanja iz prethodne godine, a 20 miliona za kapitalna izdanja utrošeno je delimično i biće u potpunosti realizovano do kraja ove godine. Planirani iznos za otkup za narednu godinu je 112 miliona dinara i 30.5 miliona dinara za kapitalna izdanja. Otkupljena izdanja promovisaće se širom Srbije u saradnji sa Ministarstvom za omladinu i sport i sa bibliotekama u okviru projekta Povratak čitanju.

Komisija za otkup formiraće se ovih dana i nju će činiti članovi nekih prethodnih komisija, ali i novi. Sprovešće se i analiza stanja u izdavaštvu i sačiniti registar izdavača. Oglas za konkurs biće objavljen u dnevnom listu Politika i na sajtovima ministrstva i NBS, najavio je Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije. Zadržava se važeći model dvostepene selekcije, koji se pokazao kao efikasan i za biblioteke i za izdavače. Biblioteke će u skladu sa tim koliki je njihov fond biti raspoređene u kategorije prema velični budžeta kojim će raspolagati, pa će njih 177 biti podeljeno u četiri kategorija – do 200, 400, 600 i 800 hiljada dinara. Prihvaćen je i predlog da se na spisku biblioteka nađe i biblioteka manastira Hilandar. Očekuje se da bude prijavljeno do 4.000 naslova (ukupna produkcija novih naslova u Srbiji je 15.000). Prošle godine bilo ih je prijavljeno 3.000, a odobreno za otkup 900. Novina u proceduri otkupa je da se komisija ovlašćuje da selektuje od 50 do 100 naslova obaveznih za sve, čime se određena kulturna politika promoviše na još direktniji način, naglasio je Ugričić. On je dodao i da očekuje da će biblioteke spisak odabranih naslova dobiti u januaru, u februaru će biti potpisani ugovori sa izdavačima, a u martu će biti isplata sredstava.

Promocija domaćih pisaca, knjiga i izdavača, najavljeno je ovom prilikom, odigraće se na Sajmu knjiga u Beču, od 20. do 23. novembra. Među programima osmišljenim za tu manifestaciju je i predstavljanje novih izdanja ovdašnjih pisaca kod austrijskog izdavača Vizera, koji je prvi dobitnik nagrade „Dositej Obradović“ Ministrstva kulture i Beogradskog sajma knjiga za promociju srpske književnosti u svetu. A, jedan program posvećen je nedavno preminulom pesniku i prevodicu Zlatku Krasnom. U decembru predstoje sajmovi u Sofiji i Puli.

Svoje neposredno iskustvo o početku projekta „Srbija u Srbiji“ preneli su novinarima na kraju direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktor Srpskog narodnog pozorišta Milivoje Mlađenovići direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić. Osim zajedničkog utiska da su gostovanja ovih republičkih institucija kulture po gradovima Srbije bila uspešna, njihovi predstavnici složili su se i o nepohodnosti ovakvih projekta, jer, kako je rekao Savić, poreski obveznici od kojih žive budžetske institucije nisu samo u Beogradu. Zajednički stav je bio i da se mora insistirati na kvalitetu i da se ne sme podlegnuti niskom ukusu. Najzad, Savićje, podsetivši da je u Nišu šezdesetih godina postojala operska scena i da opera i balet i danas treba da postoje u ovom gradu, istakao i da je neophodno ujednačenje uslova u institucijama kulture po gradovima Srbije sa onima koji postoje u najvećim nacionalnim kulturnim ustanovama upravo da se ne bi gubilo na kvalitetu.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *