Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„ŠOPALOVIĆI“ NAJBOLJI

VršacJednoglasnom odlukom žirija (Gordana Lazić-Velovan, Boro Drašković, Draško Jovanović), za najbolju predstavu 16. Festivala „Vršačka pozorišna jesen“ proglašena je predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Tomija Janežiča, u izvođenju ansambla Ateljea 212 iz Beograda.

Specijalnu nagradu za izvođenje velikog klasika žiri je dodelio Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan Pl. Zajc“ iz Rijeke, za predstavu „Ukroćena goropadnica“ Vilijema Šekspira, u režiji Vita Taufera. Takođe, specijalna za postignuti ukupni glumački rezultat pripala je Profesionalnoj sceni na rumunskom jeziku, pri Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, za predstavu „Izveštaj o mojoj smrti“, Gabrijela Kifa, u režiji Bogdana Kristijana Dragana.

Nagrada „Tomislav Pejčić“ za mladog glumca pripala je Otiliji Peskariju, za ulogu Patricije, u predstavi „Izveštaj o mojoj smrti“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Nadi Šargin, za kompleksno ostvarenje lika Sofije, u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića, u režiji Tomija Janežiča. Istovetna nagrada, ali za mušku ulogu, pripala je Borisu Isakoviću, „za snažno sugestivno tumačenje lika Dropca“ u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Nebojša Bradić „za složeno i scenski efektno tumačenje dela ‘Tvrđava’ Meše Selimovića, u izvođenju Kruševačkog pozorišta“.

Uporedo sa žirijem Festivala, radio je i žiri Književne opštine Vršac (Julijana Rudić, Marija Vasić-Kanački, Dejan Tadić), koji je za najboljeg glumca ovogodišnje teatarske svečanosti proglasio Nadu Šargin za ulogu Sofije Subotić, u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“.

Međunarodna smotra stvaralaštva, organizovana pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Vršac, u zvaničnoj konkurenciji obuhvatila je deset predstava za koje se opredelio selektor i direktor ovog festivala Ivan Đorđević. Svake večeri dvorana je bila puna publike. Računa se da je predstave gledalo oko 6.000 ljubitelja pozorišne umetnosti. Festivalski program će biti nastavljen i danas i sutra, izvođenjem performansa, u čast obeležavanja 180 godina od rođenja Henrika Ibzena, i (4. novembra, 18 časova) predstavljanjem knjige „Kratke, kraće i najkraće drame na svetu“ Jovana Ćirilova, u izdanju Književne opštine Vršac. Ovogodišnji festival se odvijao pod sloganom „Novo vreme klasike“.

Izvor: Politika J. Danilović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *